Voorjaarsactiviteit Gent

Donderdag 20 april - ACV-gebouw Gent

agenda gent
Vzw Cirq bouwt voort op Batahlan met een interimkantoor voor vluchtelingen: het tewerkstellingsproject Refu-Interim.
Bataclan is reeds enkele jaren een stunt tijdens de Gentse Feesten (Willem de Beersteeg) en zag vorige editie dat 80 vluchtelingen vrijwillig aan de slag gingen.
Batahlan 2016 was voor vzw CirQ een krachtige en unieke ervaring, zowel voor de eigen vrijwilligers als voor de vluchtelingen. Het productiehuis vertrekt doorgaans vanuit de volkscultuur en dit steeds met een sociaal engagement, met de nodige absurde humor. 
De opleiding die de vluchtelingen kregen, onder leiding van bezieler Xavier Cloet, was een zodanig succes dat andere mensen uit de culturele sector vzw CirQ vroegen om verder te doen. 
De werking van Refu-Interim overstijgt de doelstellingen van vzw CirQ als productiehuis. Alle kandidaat-vrijwilligers en nieuwe vluchtelingen-vrijwilligers van Batahlan zullen bij elkaar worden gebracht op een soort intakedag om alzo te weten wie wat goed kan en wil doen. Refu-Interim hoopt dit jaar een 100-tal vluchtelingen te kunnen begeleiden.
Stadsbestuur Gent schonk de vzw onlangs een cultuursubsidie van 20.000 euro zodat deze nu een aparte werking kan uitbouwen: Refu-Interim. De Gentse schepen van Cultuur, Annelies Storms, wil met haar steun niet alleen vluchtelingen een kans geven, maar ook de cultuursector diverser maken. Volgens haar heeft Batahlan er voor gezorgd dat er een positieve kijk op vluchtelingen kwam.
Dit initatief vindt plaats op donderdag 20 april in zaal Verhaeghen in het ACV-gebouw aan de Poel 7 in Gent. Niet enkel vakbondsleden, maar iedereen met een brede interesse in de samenleving, is van harte uitgenodigd.