Help, mijn werkgever is een app!

3 debatavonden over werk & stad in tijden van digitalisering en disruptie

KAAICAFE (Sainctelettesquare – 1000 Brussel)
Moderator : Bart Eeckhout (De Morgen)
Inkom: vrije bijdrage tvv. Art 2 Work
Volg ons op Facebook
empty

# 1 debat : Help, mijn werkgever is een app! 

Deliveroo, Airbnb, Uber: roof- of deeleconomie?
26/04/18 - 20 uur 
Rogier Delanghe (Econoom-filosoof Ugent) - Dirk Holemans (coördinator OIKOS) - Martin Willems (ACV) – Frederik Lamote (vzw Growfunding) - …..

Er is de laatste tijd veel te doen rond Deliveroo. Begonnen als sympathieke initiatieven uit de deeleconomie ontpoppen ze tot grote spelers die ons sociaal economisch bestel uitdagen. Samen met andere exponenten van het nieuwe app-economie zoals Uber, Airbnb, Listminut… zetten zij de klassieke arbeidsrelaties onder druk en introduceren zij nieuwe manieren om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. 
Betekenen de Deliveroos van deze wereld de terugkeer naar het 19e eeuwse stukloon of zijn ze een aardige manier om een centje bij te verdienen? Hoe kunnen we deze spelers inpassen in onze bestaande systemen van sociale bescherming?
Airbnb maakt een steile opmars ook in Brussel. Zijn we in Brussel nog ver af van toestanden zoals in Amsterdam en Barcelona waar dat Airbnb de huisvestingsmarkt en leefbaarheid van wijken ontwrichten? Moet de overheid ingrijpen?
Betekenen deze initiatieven nieuwe kansen voor Brusselaars of is dit uitbuiting in een hip jasje? Creëren deze platforms nieuwe groepen van winnaars en verliezers? 
Of kan digitalisering een driver zijn van nieuwe vormen van spontane solidariteit en burgerinitiatieven zoals Growfunding Brussels.

# 2 debat : Help, mijn collega is een robot! 

Kan technologie een betere werkplek creëren?
04/06/18 - 20 uur 
Bert Vanrompaey (Directeur Personeel BNP Paribas Fortis) – Matthias Somers (coördinator Denktank Minerva)  - Sandra Vercammen (ACV) – …..

Robots en algoritmes. De troepen van de Digitale Revolutie. Automatisering zal onze maatschappij  en werkplek ingrijpend veranderen. Sommige voorspellen dat de helft van de bestaande jobs niet meer zal bestaan. Kassavrije winkels, advies voor een nieuwe woonlening krijg je via de chatbot, en je pakje via je favoriete geautomatiseerde webshop wordt geleverd door een telegeleide drone,…Leidt deze creatieve destructie tot de massale afbraak van jobs of ontstaan er nieuwe behoeftes en nieuwe jobs? 
En wat met onze werkplek? Verscherpt automatisering de dualiteit tussen afstompende jobs en high end jobs. Of kan nieuwe technologie de kwaliteit van jobs opwaarderen: minder routineus, afstompend en vernederend werk. 
En wat met nieuwe manieren van werken? Verdwijnt het klassieke kantoor? Meer en meer bedienden werken van thuis uit tot ieders tevredenheid. Vervagen de grenzen tussen werken en leven? Bepalen we zelf wanneer en waar we werken? Of is deze vrijheid een gouden kooi? Tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Anywhere & anytime. Worden we meester van onze tijd? Of leidt dit alleen maar tot meer burn-outs, isolement,…
Of kan technologie ons helpen beter en minder te werken?

# 3 debat : Help, mijn stad wordt digitaal!

Biedt Brussel 2.0 werk voor iedereen?
18/09/18 - 20 uur
Eric Corijn (professor VUB) – Caroline Mancel (Adjunct-directeur Actiris) – Wim Embrechts (directeur Art 2 Work) 

We zijn begin 1900. Brussel en vooral de wijken in de kanaalzone staan in het middelpunt van de eerste industriële revolutie. Het gonst van de bedrijvigheid. Ook in Sint-Jans-Molenbeek dat zijn bijnaam “’Petit Manchester” ontleende aan die periode. De vele fabriekspanden, nu soms tot loft omgebouwd, blijven de stille getuigen van die periode. Van heinde en ver kwamen mensen naar Brussel op zoek naar werk.
De voorbije eeuw transformeerde Brussel langzaam tot een zakenstad met een uitgebreide dienstensector. De industrie verliet de stad. Pendelaars sporen iedere dag naar Brussel om er te komen werken in de vele kantoortorens. 
Nu staat een nieuwe technologische revolutie voor de deur: Brussel wordt digitaal. De kleine digitale startups schieten als paddenstoelen uit de grond. Heel wat jongeren zijn na de uren bezig met programmeren, digitaal ontwerpen of online communiceren. De schooluitval in het georganiseerde leercircuit is evenwel torenhoog. Welke arbeidsplaatsen hebben jongeren in de digitale toekomst van de stad? Worden alle werknemers van de toekomst zelfstandigen die zich aansluiten op grote deelplatformen van diensten en klusjes? Worden kantoorgebouwen langzaam maar zeker omgevormd tot co-creatieplekken en incubators waarin iedereen zelf een digitale ondernemer wordt? Of zal het zo’n vaart niet lopen? Worden we allemaal winnaars of zullen er ook verliezers zijn in de digitale stad? Van Petit Manchester naar Sillicon Valley aan de Zenne? Het zijn maar enkele van de vele vragen die we hebben over de impact van de digitale revolutie op werk voor alle Brusselaars.