De index moet blijven

De index ligt onder vuur. Sommigen zien de automatische index liever vandaag nog verdwijnen. Of plaatsmaken voor halfslachtige oplossingen als een sociale index of de wijziging van de indexkorf. De index zou volgens anderen inflatie veroorzaken of de competiviteit schaden. Wij denken echter dat de automatische indexering een zeer goed én sociaal systeem is. Algemeen secretaris Ferre Wyckmans en adjunct algemeen secretaris Marijke Persoone leggen op begrijpelijke wijze uit waarom.

Maak de berekening op www.indexo.be

Op campagnesite www.indexo.be kan je berekenen wat een indexsprong van 2% jou gaat kosten. Je vindt er ook leuke filmpjes met besparingstips. En je leest er vooral ook meer over de standpunten en oplossingen die het ACV aanreikt. 
De automatische indexering van de lonen wordt vanuit diverse hoeken onder vuur genomen. Toch is het systeem van levensbelang om de koopkracht van werknemers en uitkeringstrekkers te beschermen. Het is het enige systeem dat de koopkracht in stand houdt. De bescherming die de index biedt, zorgt ervoor dat je inkomen mee stijgt met de levensduurte.
Voor de winkelkar die vorig jaar aan de kassa 100 euro kostte, betaal je dit jaar al makkelijk 103 euro. Als je loon of uitkering dan niet wordt geïndexeerd, ben je eigenlijk 3% armer geworden. Gelukkig worden onze lonen vooralsnog wél aan de index gekoppeld en stijgt je loon met hetzelfde percentage als de inhoud van die winkelkar. Een fair systeem, dat de koopkracht op peil houdt. Europa zou er beter aan doen het systeem te veralgemenen in plaats van de afschaffing te bepleiten.
Wij willen de automatische indexering behouden want:
  • Index zorgt voor behoud van koopkracht
  • Index bestrijdt armoede en ongelijkheid
  • Index zorgt voor solidariteit
  • Indexering stimuleert de economie want minder koopkracht betekent minder verkoop
Wij eisen dat:
  • De koopkracht van de werknemers beschermd moet worden
  • Volledig behoud en liefst een veralgemening van ons Belgisch indexsysteem
  • Prijsstijgingen onder controle worden gehouden (want dan stijgt de index evenmin)
  • Herinvoering van prijzenregulering voor energie
  • De grote vermogens ook een duit in het besparingszakje doen...
Downloads
Om onze boodschap kracht bij te zetten, maakten we een aantal publicaties. Je kunt deze hieronder downloaden.
Let op: 
LBC-NVK-vakbondsafgevaardigden registreren zich best op deze site (kolom rechtsboven) en/of loggen in op deze site om extra downloads te bekomen. Na inloggen verschijnt in de linkerkolom de rubriek 'militanten'.