Stop the Killings

Solidair tegen Filipijnse staatsrepressie

Stop the killings
Sociale bewegingen en activisten in Colombia, Guatemala en de Filipijnen zijn het slachtoffer van voortdurende staatsrepressie, net zoals brede delen van de bevolking. Om hun strijd voor rechtvaardigheid te steunen, organiseert het platform Stop The Killings naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Mensenrechten een symbolische actie waarin we aandacht vragen voor hun strijd voor mensenrechten.
Afspraak op 11 december vanaf 17u30 in De Markten voor een korte receptie met een hapje en een drankje. Op het programma staat niet enkel een getuigenis van Tinay Palabay, secretaris-generaal van de Filipijnse mensenrechtencoalitie KARAPATAN, maar ook een voorstelling van de nieuwe richting die de campagne Stop The Killings zal inslaan voor volgend jaar. 
Afsluiten doen we met een korte actie aan het station Brussel-Centraal. Daar zullen we rond 19u30, na een korte betoging, een symbolische actie houden om de vermoorde en verdwenen mensenactivisten in het Zuiden te herdenken.

Filippijnse advocaten en Colombiaanse regering vallen in de prijzen

Op 10 december 2013 maakte Stop the Killings, een actieplatform van vakbonden en niet-gouvernementele organisaties, de winnaar van de eerste Human Rights Awards bekend. Daarmee vroeg het platform aandacht voor de repressie van mensenrechtenactivisten in het Zuiden.

De prijzen zetten dus geen acteurs of muzikanten in de schijnwerpers, maar individuen, organisaties of overheden die zich in positieve of negatieve zin hebben onderscheiden met betrekking tot de mensenrechtensituatie in hun land. In Colombia, Guatemala, Honduras en de Filipijnen is opkomen voor rechten immers nog steeds geen evidentie. Activisten worden er vermoord, ontvoerd of bedreigd omwille van hun engagement.
De avond begon met een symbolische actie aan het Centraal Station in Brussel, waar honderden sympathisanten steun betuigden voor syndicalisten, activisten, studenten, advocaten, … die het slachtoffer werden van repressie in de Filipijnen, Guatemala, Honduras en Colombia. Van het station trok de stoet naar gemeenschapscentrum 'De Markten' in Brussel waar de officiële prijsuitreiking plaatsvond. Het was een gala-avond in het teken van solidariteit, rechtvaardigheid en hoop. Na een korte voorstelling van de genomineerden maakte de jury de winnaars bekend.
In de categorie 'Human Rights Defender' van het jaar ging de prijs naar de Filipijnse National Union of People's Laywers (NUPL). NUPL is een advocatencollectief van vrijwilligers die juridische bijstand en vormingen geeft aan Filipijnse activisten. Omwille van hun werk krijgen ze zelf regelmatig doodsbedreigingen. In de categorie 'Human Rights Violator' van het jaar ging de prijs naar Colombia. Ondanks de vredesonderhandelingen die de Colombiaanse overheid begon met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), blijft straffeloosheid welig tieren in het land. Tijdens de maanden juli en augustus werden tijdens een algemene staking nog 262 mensen gearresteerd. De Colombiaanse overheid bevestigt daarmee haar bedenkelijke imago op gebied van mensenrechten.
Opnieuw slaagden de organisaties van het platform 'Stop The Killings' erin om honderden mensen op de been te brengen voor deze actiedag.
Meer info: www.stopthekillings.be

Stop The Killings reikt Human Rights Awards uit

Human rights award
Traditioneel vraagt Stop the Killings, een actieplatform van vakbonden en niet-gouvernementele organisaties op 10 december aandacht voor de repressie van collega’s in Colombia, Guatemala en de Filippijnen. Dit jaar doet het dit door middel van de prijsuitreiking. Het platform zal zowel de ‘Human Right Defender’ als de ‘Human Rights Violator’ van het jaar met een prijs belonen. Komen in aanmerking: mensen, organisaties of initiatieven die zich het afgelopen jaar in positieve of in negatieve zin hebben onderscheiden met betrekking tot mensenrechten in hun land. 
Het publiek en een speciaal samengestelde jury bepaalt wie de prijzen in ontvangst mag nemen. Tot eind november stellen we de genomineerden voor en willen we zoveel mogelijk mensen motiveren hun stem uit te brengen via onze website. Uiteraard is het de bedoeling deze mensen nadien ook naar Brussel te krijgen. Op 10 december zal een officiële prijsuitreiking worden georganiseerd in GC De Markten, om 19u, voorafgegaan door een actiemoment aan het Centraal Station, om 18u.