Jobs

Is dat nu te veel gevraagd???

robert

...om van al die overuren extra jobs te maken?

Systematisch overuren presteren drijft de werkdruk op, waardoor minder personeel hetzelfde werk doet. Meer stress en minder jobs, dat is toch niet wat we willen? Daarom vragen we volwaardige jobs voor jong en oud.

LBC-NVK wil tewerkstellingsakkoorden

Er werden in dit land in de voorbije weken meer dan 10.000 banen geschrapt. Voor de vakbond LBC-NVK is het meer dan genoeg geweest. “Het bedrijfsleven heeft een indexsprong en flinke lastenverlagingen cadeau gekregen”, zegt Stefaan Decock, algemeen secretaris van de LBC-NVK. “In ruil hiervoor eisen we nu dat er voor 2017-2018 tewerkstellingsakkoorden worden afgesloten die 3 procent extra jobs garanderen. Als de werkgevers geen jobcreatie willen garanderen, zijn bijkomende lastenverlagingen uitgesloten.”
Bij de bank ING wil de directie nu 3.150 jobs – uitgedrukt in voltijdse equivalenten – laten verloren gaan. “Het ultieme bewijs dat de politiek van de regering-Michel faalt en onrechtvaardig uitdraait”, stelt Decock.
In de afgelopen weken gingen er massaal banen verloren: Caterpillar (2.200 jobs op de helling), AXA (650), P&V (300), Douwe Egberts (274), MS Mode (220), Printing Partners (158),  Yusen (120), CP Bourg (88), Halliburton (50), Eurostation (40). En nu maakt ING het dus nog veel erger.
“In totaal komen we aan bijna 7.300 jobs die sneuvelen”, aldus Decock. “Daar mag je nog eens 5.000 jobs in de toeleveringsbedrijven bijtellen. Conclusie: meer dan 12.000 banen, die in één maand tijd in het gedrang komen. Zonder stevige bijsturingen zal het tij niet keren.”
Volgens de vakbond is het niet langer te verdragen dat de centen van de indexsprong en de taxshift worden gebruikt om hogere dividenden uit te keren. “Of komt er eindelijk een koppeling tussen de lastenverlagingen en een gegarandeerde groei van de tewerkstelling?”
93.000 jobs erbij
“Het is nu noodzakelijk om werk te maken van tewerkstellingsakkoorden die voor 2017-2018 zo’n 3 procent extra banen garanderen. In ruil voor de cadeaus die de bedrijven al toegestopt kregen. Volgens onze berekeningen kunnen er in de komende twee jaar 93.000 jobs bijkomen door de geëiste tewerkstellingsakkoorden af te sluiten.”
Door de realisatie van extra banen te waarborgen zal onze sociale zekerheid meer inkomsten ontvangen. “Ons voorstel zal een verdere trieste klopjacht op sociaal verzekerden overbodig maken”, zegt Decock. “Het zal ook duizenden mensen meer koopkracht geven doordat ze weer aan de slag geraken. Allemaal elementen die de economie kunnen doen aantrekken. Het wordt tijd om eens een andere, constructieve logica uit te proberen in plaats van onvoorwaardelijke cadeaus te blijven uitdelen. Als vakbond staan wij voor echte jobcreatie en echte oplossingen.”