Eerlijke belastingen

Is dat nu te veel gevraagd???

may

... om multinationals eerlijke belastingen te laten betalen?

Wist je dat de overheid 7 miljard euro misloopt door belastingdeals met 50 multinationals? Die betalen maar 2,7% belastingen, terwijl het normale tarief 33,99% is. En wist je dat een belasting van slechts 1% op vermogens boven 1 miljoen euro 6 miljard euro opbrengt? Zo betalen de sterkste schouders ook de zwaarste lasten, kan je gemakkelijk het gat in de begroting dichten en investeringen in zorg en welzijn, onderwijs, openbaar vervoer en diensten, cultuur en energie!
Niet alleen multinationals ontlopen hun belastingplicht. Ook de grote vermogens - in binnen- en buitenland - ontspringen de dans. Daarom pleiten we voor een vermogensbelasting van 1% op een vermogen boven 1 miljoen (de eigen woning niet inbegrepen). Dergelijke belasting zou ruimte scheppen voor een degelijk sociaal beleid. Eerder dan bij elke begrotingsronde nog maar eens te snoeien en sociale uitgaven en publieke dienstverlening, zou zo'n rechtvaardig fiscaal beleid de rijkdom in ons land weer wat eerlijk verdelen. 
De taxshift van de regering krijgt van ons een stevige onvoldoende. Wie fiscaal meer zou moeten worden aangesproken, wordt door deze regering in bescherming genomen. Alle taksjes die de regering bedacht, overtuigen niet. En dan hebben we het nog niet over de indexsprong. Of de veel hogere energierekeningen.
En terwijl parkeren anderen hun rijkdom in een offshoreconstructie om hun geld maximaal te laten renderen. Fiscalisten maken graag het verschil tussen belastingontwijking en belastingontduiking. Maar als bepaalde constructies mogelijk worden gemaakt door onze eigen wetgeving, kan je alleen maar spreken van georganiseerde fraude met medeplichtigheid van onze overheid.
Wij pleiten ervoor om die belastingparadijzen te bestraffen, bijvoorbeeld met handelssancties. Maar, eerlijk is eerlijk: ook België is en blijft een belastingparadijs voor de rijksten. De gefortuneerde aandeelhouders achter AB InBev en andere superrijke families betalen nog steeds veel te weinig belastingen. Kleine dieven gaan achter slot en grendel terwijl grote dieven hun gang kunnen blijven gaan. Dat kan niet.
De voorbije jaren werkten we ook actief mee aan de campagne 'Laat het grote geld niet ontsnappen'.