Debatavond flexibilisering

Flexibilisering: “wil België de Aldi van Europa zijn?”

Debat Flexibilisering
“Beschermend arbeidsrecht voor de economie van morgen” was de ronkende titel van het debat dat de lancering van de nieuwe Arbeidsovereenkomstengids begeleidde. Het herwerkte boek is een autoriteit in de branche en kon niet zonder de nodige luister op ons worden losgelaten. Advocate en actrice Lien Van De Kelder leidde de avond in goede banen. 
Alle panelleden waren kritisch voor hyperflexibel werken. Econoom Glenn Rayp toonde in een glasheldere grafiek hoe flexibel onbeschermd werken ongelijkheid in de hand werkt. Het viel ook op dat die bescherming onbestaande was in landen met weinig of geen vakbonden. Ook onderzoeker Stan De Spiegelaere brak een lans voor beschermend arbeidsrecht. “Flexibel en onbeschermd werken is concurreren met arbeidsvoorwaarden. Delhaize concurreert op basis van service en kwaliteit, Aldi op basis van arbeidsvoorwaarden. Willen wij een Delhaize of een Aldi zijn?”

Winst of werknemers?

Op de vraag of werkgevers iets te winnen hebben bij beschermend arbeidsrecht was het antwoord eenduidig. “Een beschermde werknemer is een gelukkige werknemer en gelukkige werknemers zijn productiever” aldus Glenn Rayp. Advocaat en docent Jan Buelens ging een stapje verder en dwong ons het ruimere plaatje te bekijken. “Ons arbeidsrecht bestaat binnen een economisch model dat erop gericht is winst te maken. Als je ons arbeidsrecht gaat afmeten op hetgeen ondernemers erbij kunnen winnen, zullen de werknemers en het arbeidsrecht uiteindelijk de verliezer zijn.”
“En wat nu?” vroeg Lien Van De Kelder. “Een tegengewicht voor deze regering zijn. Anders zal het arbeidsrecht zoals we het kennen iets van het verleden zijn,” was het niet mis te verstane antwoord van professor Glenn Rayp. Alle panelleden waren het eens over het nut van een vakbond op de werkvloer, aan de deuren van de Wetstraat en nabij de Europese instellingen. Lien Van De Kelder concludeerde dan ook in sappig Antwerps: “Collectief komt ge beter aan u gerief!”
  • Een volledig verslag van de avond leest u in Ons Recht van november 2016