Vakbondsactie distributie

Vakbondsactie pro koopkracht en tegen indexsprong

geen indexsprong
De bediendebonden LBC-NVK en CNE en ACV Brussel-Halle-Vilvoorde voeren aanstaande woensdag actie in de Brusselse Nieuwstraat. Onder het motto “Red de koopkracht!”. 
“De regering is heel dwaas bezig met de indexsprong die ze de werknemers en mensen met een uitkering wil opleggen”, zegt vakbondsman Chris Van Droogenbroeck. “Wij maken ons in het bijzonder zorgen over de mensen met de kleinste inkomens, die het al zo moeilijk hebben.”
Eén op de drie voltijds werkende Belgen verdient netto minder dan 1.650 euro. Zij die het minst verdienen, hebben ook de minste extra’s bovenop het loon. Wie deeltijds werkt verdient uiteraard nóg minder.
“En toch beslist de regering de indexsprong door te voeren”, constateert Van Droogenbroeck, de nationaal secretaris Distributie bij de vakbond LBC-NVK. “Toch beslist de regering dat we met z’n allen méér moeten betalen voor drinkwater, elektriciteit, openbaar vervoer, onderwijs en noem maar op.”
“Als de regering haar verstand gebruikt, vergeet ze die onzalige indexsprong en zorgt ze ervoor dat de mensen méér koopkracht krijgen. Dat is een weldaad voor onze economie. Zeker de mensen met de kleinste inkomens verdienen extra centen te krijgen. Er zijn nu al heel wat werkende armen in België, de aanpak van de regering dreigt die groep alleen maar groter te maken.”
De vakbonden onderstrepen ook de nood aan een rechtvaardiger belastingsysteem, waarbij arbeid minder en vermogen meer wordt belast. “Als we onze belastingen rechtvaardiger organiseren, herverdelen we ook een stukje van de rijkdom.”
Aan de “sociale correcties” die de regering belooft hechten de bonden weinig geloof. “Er zijn al langer dan vandaag sociale correcties, kijk bijvoorbeeld naar de werkbonus. Maar dat is een maatregel die maar een beperkt effect heeft.”
De actie zal plaatsvinden op woensdag 11 maart, van 10.00u tot 11.00u, in de Brusselse Nieuwstraat, ter hoogte van de Finisterrae-kerk.