Staking bij Orpea

Personeel voert actie in alle rusthuizen van Orpea

Rusthuis3

Antwerpse vestigingen doen mee

Het personeel van de Orpea-rusthuizen (Koala, Mannevinke, Bisschoppenhofje en Home Familie) zal morgen, donderdag 12 maart, het werk onderbreken. “De werknemers kaarten de hoge werkdruk aan en vragen betere arbeidsvoorwaarden”, zegt vakbondsvrouw Kristien Merckx van het ABVV. 
Orpea, een Franse beursgenoteerde groep met zowat 3.000 werknemers en 6.765 bedden in België, heeft nagelaten om 22 voltijdse gesubsidieerde jobs in te vullen in het kader van de sociale maribel. “Dat is onbegrijpelijk voor het personeel van de rusthuizen. In onze sector betekenen 22 voltijdse jobs meestal 30 tot 35 extra handen op de werkvloer. Die extra handen zijn echt noodzakelijk wegens de hoge werkdruk”, stelt Olivier Remy, vakbondssecretaris bij de LBC-NVK. 
De groep vulde de banen dus niet in en liep zo de financiering mis. “Niet alleen het personeel maar ook de bewoners zijn hier het slachtoffer van”, onderstrepen de vakbonden.
De directie weigert ook in te gaan op de vragen van het personeel om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. “Er is volgens de directie geen financiële ruimte maar het gaat hier wel om een beursgenoteerd bedrijf dat het financieel erg goed doet”, vertelt Kristien Merckx. “De uitbreidingshonger van de groep is heel groot. Zo opende Orpea onlangs een luxeresidentie in Schoten. Binnenkort volgt er één in De Haan. In Antwerpen wordt een voormalig vijfsterrenhotel omgebouwd tot een rusthuis. Geen gewone residenties dus maar huizen waar het personeel met witte handschoenen het eten moet opdienen.”
“De werknemers vragen investeringen in de bestaande woonzorgcentra en in de arbeidsvoorwaarden voor het personeel”, legt Remy uit.” Ze vragen bijvoorbeeld een premie voor de vele keren dat ze buiten het uurrooster worden opgeroepen om in te springen voor zieke collega’s. Het personeel werkt op basis van heel wisselende uurroosters. De mensen werken 1 op de 2 weekends en dan worden zij geacht om in hun vrije weekend in te springen zonder extra vergoeding. Alleen omdat er veel te weinig personeel is.”
De personeelsleden van de vier Antwerpse rusthuizen van Orpea verzamelen morgen, donderdag, om 10.30u bij het woonzorgcentrum Mannevinke.
Adres: Bisschoppenhoflaan 361 in 2100 Deurne.