Zondagopening in Brussel

LBC-NVK en CNE verzetten zich tegen zondagopeningen in Brussel

Politieke meerderheid tracht dossier te forceren

De stad Brussel is sinds enkele maanden met de vakbonden aan het praten over de erkenning van de Brusselse Vijfhoek als ‘toeristische zone’. Zo’n erkenning zou de winkels in het gebied de mogelijkheid geven om hun deuren te openen op zondag. “Dat lijkt misschien aanlokkelijk voor de consumenten maar zondagopeningen zorgen niet voor een netto economisch voordeel voor de winkelbedrijven”, zegt Kristel Van Damme, vakbondssecretaris bij de LBC-NVK. “Bovendien leidt dit tot veel overlast en problemen voor de werknemers in de sector.”
Voor de vakbonden LBC-NVK en CNE is het plan geen goede zaak. “Wij reageerden afwijzend en hadden diverse ontmoetingen met de schepen van Handel Marion Lemestre (MR) en burgemeester Yvan Mayeur (PS)”, vertelt Kristel. “Bij die ontmoetingen verzekerden Lemestre en Mayeur ons dat de erkenning van de Vijfhoek van Brussel als toeristische zone niet moest dienen om zondagwerk in te voeren bij de ‘grote’ ketens. Wel wilden ze naar eigen zeggen de zelfstandige winkeliers kansen bieden.”
“Alleen, nu horen we dat de meerderheid toch haar zin wil doordrijven zonder zich iets aan te trekken van de opmerkingen die de werknemers én de zelfstandige ondernemers maakten”, zeggen de bonden. “Schepen Lemestre nodigde de directies van de grote ketens uit om vanaf mei bijkomende zondagopeningen te organiseren. Het aantal openingen, de promotiecampagne … alles is al klaar!”

Gedoemd om te mislukken

Nu de economische motor sputtert hoopt de Brusselse meerderheid de consumptie aan te wakkeren door de winkels te laten openen op alle zondagen of op de eerste zondag van de maand. “Maar die beslissing zal tot gevolg hebben dat de arbeidscontracten nog krakkemikkiger worden”, waarschuwen de bonden.
“Hoe wil de stad Brussel haar economische en toeristische doelstellingen trouwens behalen wanneer de diverse regeringsmaatregelen iedereen direct in de portefeuille raken? De lonen mogen nauwelijks of niet stijgen, er komt een indexsprong en werkzoekenden worden harder aangepakt. Wij verwachten dat de omzet van de winkels amper zal stijgen; de omzet zal gewoon worden uitgesmeerd over zeven dagen, in plaats van over zes dagen. Extra jobs verwachten we zeker niet.”

Acties op komst

De LBC-NVK en CNE houden voet bij stuk. “Als de stad en de grote ketens blijven volharden zonder rekening te houden met de bedenkingen van de werknemers, zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het. “Acties in de Nieuwstraat en City2 zijn dan niet uit te sluiten, zowel voor als tijdens de lancering van de zondagopeningen.”