Staking NCR na ontslag vakbondsafgevaardigde

Staking bij technologiebedrijf NCR na brutaal ontslag vakbondsafgevaardigde

Bij het technologiebedrijf NCR, bekend van de bankautomaten, leggen de werknemers vandaag het werk neer. De directe aanleiding tot de staking was het ontslag van een vakbondsafgevaardigde. “Maar de oorzaken liggen echter veel dieper”, zegt LBC-NVK-secretaris Tijs Hostyn. “Er heerst een algemeen ongenoegen over het personeelsbeleid. De werknemers hebben het vertrouwen verloren in een management dat afspraken niet nakomt en gemaakte afspraken telkens weer in twijfel trekt.”
Het ontslag van de vakbondsafgevaardigde was de druppel die de emmer deed overlopen. “De collega in kwestie werkte al sinds 1978 voor de onderneming, had een geweldige staat van dienst en is erg geliefd in het bedrijf”, vertelt Tijs. “Ook de manier waarop het ontslag gebeurde, stootte tegen de borst. Een nieuwe personeelsmanager was net één dag in dienst. Zijn eerste beleidsdaad bestond erin om de vakbondsmilitant aan de deur te zetten. Toen het allemaal wat te lang duurde, kreeg de werknemer de uitdrukkelijke vraag om ‘het pand te verlaten’. Daarna werd hij naar buiten geëscorteerd.”
In plaats van de interne problemen aan te pakken, kiest de directie ervoor om de boodschapper aan te pakken. 
De staking wordt ondersteund door een piket (18 aug. 2015, vanaf 9.00u). Het piket is te vinden aan de Ikaroslaan 36 in Zaventem.