Koopzondagen in Brussel

Meer zondagopeningen in Brussel zijn slag in het water

koopzondagen

Vakbonden voeren op 4 oktober opnieuw actie

Het gemeenschappelijk vakbondsfront (LBC-NVK, CNE, BBTK en SETCa) voert op zondag 4 oktober opnieuw actie tegen de toeristische zone en het zondagwerk in Brussel. De stad Brussel heeft al een tijdje geleden de deur gesloten voor het sociaal overleg door de invoering van de toeristische zone te forceren. Op 24 mei 2015 organiseerden de vakbonden een eerste actie. Voor de bonden mag de toeristische zone meteen weer de prullenbak in.
Enkele maanden geleden besliste de stad Brussel éénzijdig om de Vijfhoek te erkennen als toeristische zone. Heel wat ketens in de Nieuwstraat en City2 openen hun deuren op de eerste zondag van de maand en ook nog op enkele andere zondagen – bijvoorbeeld tijdens de ‘solden’ en rond de eindejaarsfeesten. De vakbonden uitten hun reserves al toen het initiatief in Brussel van start ging. Ze krijgen nu gelijk op basis van de praktijk.
Amper meer omzet
Op de eerste twee zondagen kwamen er veel shoppers naar de Nieuwstraat omdat de consumenten benieuwd waren naar het nieuwe concept. De zondagen daarna waren werkelijk rampzalig. Het merendeel van de ketens stelde vast dat de omzet tegenviel tijdens de zondagopeningen. Veel ketens zien hun omzet slechts beperkt groeien door op zondag te openen. Van werkelijk puike resultaten kan je dus zeker niet spreken.
Geen extra jobs
De stad had ook het argument dat de zondagopeningen zouden leiden tot extra jobs: niets van te merken in de praktijk. Het verkoopcijfer wordt gewoon uitgesmeerd over zeven dagen, en de tewerkstelling is stabiel. Er komen geen jobs bij maar het aantal werkuren op weekdagen wordt teruggeschroefd om werknemers uren te laten kloppen op zondag. In de loop van de week veroorzaken de zondagopeningen dus een hogere werkdruk.
Geen extra loon
Aangezien de omzet niet de hoogte in schiet, weigeren de winkelketens om een extra voordeel toe te kennen aan werknemers die hun vrije zondag opofferen. De ketens verwijzen droogjes naar de wetgeving rond toeristische zones die de werkgever niet verplicht om extra loon te betalen voor werk op zondag. Als deze houding niet verandert, zullen de vakbonden hun verantwoordelijkheid nemen, keten per keten. Indien nodig zal hiervoor de sociale vrede worden opgegeven.
Het verhaal dat de invoering van de toeristische zone een positieve impact zou hebben op het centrum van Brussel gaat niet op. Reëel is wel de achteruitgang voor de werknemers van de vele winkels. Hun privéleven wordt overhoop gehaald, ze krijgen geen extra loon voor zondagwerk en ondervinden een hogere werkdruk.
Op zondag 4 oktober voeren de bonden opnieuw actie omdat veel winkels uit de Nieuwstraat op die dag de traditionele zes koopzondagen uit de sector zullen overschrijden. De werkgeversfederatie Comeos riep 4 oktober uit tot ‘Sunday Shop Day’. Op diverse plaatsen spant Comeos zich zwaar in om wijken of stadscentra als toeristische zone te laten erkennen, ten nadele van het sociaal leven van het winkelpersoneel. Zo omzeilt deze organisatie ook het sociaal overleg.
  • Afspraak op het Brusselse Muntplein, zondag 4 oktober, 11.30u