Bank Nagelmackers ontslaat vakbondsafgevaardigden

Bank Nagelmackers zet vakbondsafgevaardigde aan de deur

Nagelmackers

Maat is vol voor werknemers

Bank Nagelmackers, de vroegere Delta Lloyd Bank, heeft op 21 oktober een vakbondsafgevaardigde op staande voet ontslagen. De directie zet daarmee het agressieve personeelsbeleid voort dat de afgelopen jaren al zoveel banen kostte. Voor de vakbonden is de maat vol. Zij voeren actie voor meer werkzekerheid en respect voor het personeel. 
LBC-NVK-militant Dirk Lievens kreeg vorige week te horen dat er niet langer op hem werd gerekend. Tegenvallende prestaties en een ‘negatieve attitude’ rechtvaardigden het ontslag. De boodschap klinkt bekend in de oren. Om dezelfde reden hebben tientallen werknemers de bank de afgelopen jaren moeten verlaten. Geen van deze mensen werd vervangen. 
Sinds de sociale verkiezingen van 2012 zakte het personeelsaantal van de bank met ongeveer 30 procent. De strategische heroriëntering van een algemene bank naar een ‘personal en private bank’ is dus ook door het personeel betaald. Ernstig overleg over de reorganisatie is er nooit geweest, laat staan een sociaal plan om de gevolgen ervan op te vangen. 
“Het ontslag van Dirk Lievens is een perfecte illustratie van het kwalijke personeelsbeleid van de voorbije jaren”, zegt vakbondssecretaris Michael Vandenbroucke. “De doelstellingen zijn onrealistisch hoog, personeelsleden worden tegen elkaar opgezet en diegenen die daar niet mee om kunnen gaan, worden de deur gewezen. Op die manier wordt een herstructurering gerealiseerd zonder dat de bank haar verantwoordelijkheid moet nemen.”
Voor de vakbonden is een nieuwe grens overschreden. Dirk Lievens was niet alleen een werknemer maar ook een verkozen vertegenwoordiger van het personeel. “Wanneer zelfs een vakbondsmandaat er de directie niet langer van weerhoudt om haar meedogenloze personeelsbeleid door te drijven, dan resten ons weinig andere mogelijkheden dan actie te voeren”, stelt Vandenbroucke.
De vakbonden eisen niet alleen de re-integratie van afgevaardigde Dirk Lievens. Bank Nagelmackers moet ook een bank worden die respect toont voor de klanten én voor het personeel. Dat betekent realistische doelstellingen, positieve ondersteuning van werknemers en een einde aan de ontslagen.