Uitkering dividend BNP Paribas Fortis

DEC 9

Vakbonden vinden uitzonderlijk dividend voor moeder BNP Paribas Fortis ongehoord!

bnp
De personeelsvertegenwoordigers van ACLVB, BBTK-SETCa en LBC-NVK bij BNP Paribas Fortis hebben via de pers moeten vernemen dat de onderneming een uitzonderlijk dividend van meer dan 2 miljard euro aan het moederhuis in Parijs schenkt. "Ongehoord!", zeggen ze in koor.
Deze aankondiging volgt slechts luttele dagen na de uiteenzetting over de plannen 'One Step Beyond – Visie 2020' waardoor zowat 2.600 werknemers op zoek moeten naar een nieuwe functie. Meer zelfs, voor minstens 600 collega’s geeft de directie zelf toe dat dit een onmogelijke opdracht wordt. In totaal staan 1.050 jobs op de tocht.
In gemeenschappelijk front hebben de vakbonden aan de directie een klaar en duidelijk signaal gegeven dat de huidige invulling van het sociaal overleg en het wegsluizen van kapitaal voor het personeel totaal onaanvaardbaar is. 
De drie vakbondsfracties zijn dan ook opgestapt uit de paritaire vergadering die vanmorgen was gepland om de gevolgen van het plan 2020 voor het kantorennet voort te bespreken. Volgens de bonden moet de ondernemingsraad dringend bijeenkomen onder het voorzitterschap van CEO Max Jadot. De bonden eisen tekst en uitleg over het buitensporige dividend dat BNP Paribas Fortis naar Parijs wil versassen.
Tot nader order weigeren de personeelsvertegenwoordigers om deel te nemen aan eender welke officiële vergadering zolang er geen bijzondere ondernemingsraad heeft plaatsgevonden.
De vakbonden vinden de houding van de directie echt niet kunnen: enerzijds belangrijke inspanningen vragen van het personeel en anderzijds grote dividenden uitkeren aan de aandeelhouders. "Een dergelijk ingrijpend besparingsplan aanvaarden terwijl er zoveel geld wordt afgestaan aan het moederbedrijf? Géén sprake van", zeggen de bonden unisono.