Samenwerking ZNA en GZA

JAN 21

Mogelijke verregaande samenwerking tussen ziekenhuizen ZNA en GZA

GZA - ZNA

Vakbond eist waterdichte garanties voor tewerkstelling!

De directie van GZA-ziekenhuizen heeft vanochtend op een extra ondernemingsraad aangekondigd dat GZA en ZNA willen onderhandelen over verregaande samenwerking op het gebied van medische, ondersteunende en logistieke diensten. Bij ZNA werd dezelfde boodschap meegedeeld.
De vakbond ACV acht de kans groot dat de verregaande samenwerking er ook zal komen. Deze intentie is te verklaren door het beleid van minister Maggie De Block (Open VLD), bevoegd voor volksgezondheid. Andere ziekenhuizen in het Antwerpse hebben ook al laten weten dat ze onderlinge netwerken willen uitbouwen.
Volgens de vakbond zullen zulke vormen van samenwerking een grote impact hebben op het personeel. Op zich is het niet nieuw dat ziekenhuizen samenwerken. Maar het beleid van De Block zal wel als gevolg hebben dat sommige diensten niet langer in elk ziekenhuis zullen aanwezig zijn en dat sommige activiteiten zullen worden gedeeld.
“De plannen bij GZA en ZNA zijn nog vaag maar op basis van de meegedeelde informatie kunnen we al wel inschatten welke kant het uitgaat”, zegt het ACV. “Als de beoogde samenwerking effectief wordt uitgewerkt, mogen er geen jobs sneuvelen. Nog meer besparen op de loon- en arbeidsvoorwaarden is uit den boze. In beide ondernemingen is de werkdruk al zwaar.”
Als er gezamenlijke diensten worden uitgebouwd, moeten die met eigen personeel blijven werken: van een privatisering kan géén sprake zijn. “We vragen ook dat er rekening wordt gehouden met de grote mobiliteit die het personeel nu al moet opbrengen als gevolg van de diverse ziekenhuiscampussen die er zijn. De samenwerking mag er niet toe leiden dat de verplaatsingstijden voor de werknemers nog langer worden.”
GZA en ZNA hebben meer dan twaalf sites. Ze bieden werk aan circa 10.000 mensen.