Callcenters

Callcenters20161017

Hyperflexibiliteit in callcenters: vakbonden vragen Peeters om uitleg

Al meer dan 10 jaar vestigen de Belgische vakbonden en UNI Global Union (wereldvakbond voor de dienstensector) de aandacht op de arbeidsvoorwaarden van de mensen aan de andere kant van de lijn, de operatoren in callcenters. Dit jaar ligt de nadruk op de hyperflexibiliteit die van de werknemers wordt gevraagd. Onder de slogan “Laat je niet vangen” wordt op 18 oktober om 10.00u op het Brusselse Surlet de Chokierplein samen met de militanten een jacht op de flexibele Pokemon ‘Flexicall’ georganiseerd. Om 10.30 uur trekken de vakbondsverantwoordelijken van LBC-NVK, CNE, BBTK-SETCa en ACLVB naar minister Kris Peeters (Werk) om hem te wijzen op de dramatische gevolgen van zijn wetsontwerp voor de werknemers van de sector. 
Ook zonder Wet Peeters raakte de flexibiliteit al volop geïnstalleerd in de contactcenters. Vandaag wordt er al ‘s avonds, ‘s zaterdags, ‘s zondags en in sommige gevallen ook ‘s nachts gewerkt! De vakbonden van de callcenters trekken aan de alarmbel want de door de regering-Michel voorgestelde maatregelen beogen maar één ding: de afbraak van de arbeidsvoorwaarden in de sector. Overuren die niet meer gerecupereerd kunnen worden, werkdagen van 11 uur of werkweken van 50 uur, interimcontracten van onbepaalde duur… Nog méér flexibele inzet en beschikbaarheid dus.
Van 17 tot 21 oktober gaan de vakbondsafgevaardigden in heel wat callcenters de werknemers ook opzoeken. Om de dialoog aan te vatten met de bedienden en hen uit te nodigen om actief hun rechten te verdedigen, zullen de afgevaardigden rugzakken uitdelen met daarop de afbeelding van ‘Flexicall’, een ultraflexibele Pokemon die zich ondanks alles niet laat vangen door de valkuilen van de hyperflexibiliteit.
Deze actie kadert binnen de wereldwijde campagne van UNI Global Union, de internationale vakbondsfederatie voor de dienstensector, die jonge werknemers in contactcenters oproept om op te komen voor hun arbeidsvoorwaarden. Via de 900 aangesloten vakbonden vertegenwoordigt UNI Global Union 20 miljoen werkne(e)m(st)ers in 150 landen overal ter wereld.