Telenet

NOV 8

Vakbonden bij Telenet en BASE doen mee aan internationale actiedag

telenet
De vakbonden van Telenet en BASE Company (Telenet Group), allebei dochters van Liberty Global, nemen deel aan de eerste actiedag van het Liberty Global International Union Network op 8 november 2016.
Vandaag uiten de vakbonden bij Liberty Global simultaan in 8 landen (België, Duitsland, Bahama’s , Barbados, Jamaica, Grenada, Sint Lucia en Antigua) hun ongerustheid over de manier waarop Liberty Global outsourcing en fusies gebruikt om de loon- en arbeidsvoorwaarden te verlagen en ontslagen te verantwoorden. Zij zien overal hetzelfde patroon terugkeren.
Zo gebruikt Liberty Global bij zijn dochter Cable and Wireless de fusie met Columbus Communications om hard bevochten voordelen van de werknemers af te pakken. In de meeste gevallen is dit in strijd met de nationale wetten en het sociaal overleg in de betrokken landen. De praktijken van Liberty Global hebben geleid tot herhaaldelijke sociale conflicten. ‘’Maar vandaag willen we een duidelijke boodschap sturen dat de vakbonden niet zullen blijven toekijken en toestaan dat deze sociale afbraak gebeurt”, zegt Chester Hughes, secretaris-generaal van de Antigua and Barbuda Workers Union.  
Niet alleen in de Caraïben maar ook in Europa zijn er redenen tot bezorgdheid. Eind 2014 werd onder impuls van de Belgische vakbonden de oprichtingsprocedure voor een Europese Ondernemingsraad gestart. De onderhandelingen over een kaderakkoord voor deze Europese ondernemingsraad zijn volop bezig maar verlopen stroef. Terwijl in verschillende landen veel jobs verloren gaan (900 in het Verenigd Koninkrijk, 500 in Duitsland). Ook in België blijft er veel onduidelijkheid over de grootte van de impact die de overname van BASE op de tewerkstelling zal hebben..
“Ik neem deel aan deze wereldwijde actiedag om aan Liberty Global duidelijk te maken dat zijn werknemers zich internationaal hebben georganiseerd en solidair zullen samenwerken om eerlijke loon-en arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid voor alle werknemers te verzekeren”, vertelt een werknemer en vakbondsafgevaardigde bij Telenet. 
De coördinatie van het internationaal vakbondsnetwerk gebeurt door UNI Global Union, een wereldwijde federatie van vakbonden in de dienstensector met meer dan 20 miljoen leden in 140 landen.  De acties zullen verschillende vormen aannemen: personeelsvergaderingen, persconferenties, sensibiliseringsacties en mogelijk ook stakingen. Bij Telenet en BASE Company wordt de ‘geboorte’ van het Liberty Global International Union Network aangekondigd door middel van geboortekaartjes en doopsuiker voor het personeel.