Koopzondagen

NOV 28

LBC-NVK verzet zich tegen slinks gepruts aan zondagvergoedingen bij Carrefour

koopzondagen
De directie van Carrefour heeft zopas met de twee andere vakbonden een akkoord afgesloten voor de winkel in Koksijde. De Carrefour-vestiging daar zal zéér regelmatig de deuren openen op zondag, en dit tegen een vergoeding die significant lager ligt dan in de andere Carrefour-vestigingen in België. Nu in Koksijde, en daarna in andere vestigingen van Carrefour? Niet als het van de LBC-NVK afhangt. "Wij verzetten ons met klem tegen de gang van zaken in Koksijde", zegt Kristel Van Damme, secretaris van de LBC-NVK.
"Toen de stad Antwerpen de binnenstad liet erkennen als toeristische zone, probeerde de directie van Carrefour al om een lokaal akkoord af te sluiten voor de winkel in het shoppingcenter aan de Groenplaats", zegt Kristel. “Ook daar werd geprobeerd om de vergoedingen voor zondagwerk te verlagen. Het verzet van de LBC-NVK leidde ertoe dat dit idee werd afgevoerd.”
De vakbond vindt het niet kunnen dat er in een zelfde onderneming met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt. Zeker niet als het gaat over de lonen van het personeel. "Wij verdedigen niet alleen de werknemers in Koksijde, maar alle personeelsleden bij Carrefour. Wie kan ons verzekeren dat de directie morgen ook niet in andere winkels de vergoeding voor zondagprestaties wil verminderen? Of dat ze niet aan andere loonelementen zal willen raken? Als dit kan in Koksijde, valt te verwachten dat ze dit ook elders zullen blijven proberen."
Het personeel van Carrefour heeft al genoeg ingeleverd in 2010. Commercieel is de onderneming er bovenop geraakt. Maar wat krijgen de werknemers hiervoor terug? Niets dus, wel integendeel.