Persberichten 2016

Een overzicht van de persberichten die de LBC-NVK in 2016 verstuurde
ING
De werknemers van ING België werden op 3 oktober 2016 op een ijskoude douche getrakteerd. Volgens het 'businessplan' dat ING schreef voor de periode 2017-2021 dreigen bij de Belgische activiteiten niet minder dan 3.158 banen te verdwijnen. "Van deze boer geen eieren", zeggen de vakbonden aan de algemeen directeur van de ING-groep, Ralph Hamers.
Lees meer
telenet
Vandaag uiten de vakbonden bij Liberty Global simultaan in 8 landen (België, Duitsland, Bahama’s , Barbados, Jamaica, Grenada, Sint Lucia en Antigua) hun ongerustheid over de manier waarop Liberty Global outsourcing en fusies gebruikt om de loon- en arbeidsvoorwaarden te verlagen en ontslagen te verantwoorden. De vakbonden van Telenet en BASE Company (Telenet Group) nemen deel aan de actiedag.
Lees meer
Veiling Haspengouw
Veiling Haspengouw liet zich onlangs tegen zijn schuldeisers beschermen door een 'WCO2' aan te vragen. "De directie hoopte tijd te kopen om zoveel mogelijk banen te behouden", zeggen de bonden. "Wij rekenden op een akkoord met BelOrta, maar de onderhandelingen tussen Veiling Haspengouw en BelOrta sprongen af."
Lees meer
H&M
De loopbaanregeling van de zorgsector houdt in dat de arbeidsduur in de sector (38 uur op voltijdse basis) vanaf de leeftijd van 45 jaar elke vijf jaar met twee uur per week verminderd wordt. Deze loopbaanregeling vindt zijn oorsprong in onderhandelde en ondertekende sociale akkoorden met de overheid en heeft als doel om de uitstroom uit de sector te beperken en een langere actieve loopbaan in de zorgsector mogelijk te maken.
Lees meer
Eram
De directie van de schoenenketen Eram heeft vandaag op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat 70 werknemers hun werk zullen verliezen. “De aankondiging komt hard aan voor het personeel”, zegt vakbondssecretaris Johan Lippens van de LBC-NVK.
Lees meer
LBC-NVK 3
De werkgevers blijven zich verstoppen achter een federale regering die springt wanneer zij roepen. Tegelijkertijd sneuvelen de jobs met heelder bossen, met ING als jongste en zeer droevige voorbeeld. En in sommige steden speelt de politiek het klaar om activiteiten van algemeen nut te commercialiseren en uit te besteden aan privébedrijven. 
Lees meer
Aviapartner
De werknemers van Avia Partner eisen dat ze meer respect krijgen. "Deze mensen hebben in de voorbije maanden ongelooflijk hard gewerkt", zegt vakbondssecretaris Hans Elsen van de LBC-NVK. "Zowat anderhalve maand na de aanslagen van 22 maart is de rek eruit."
Lees meer
ziek
Nog nooit steeg het aantal langdurig zieken zo snel als onder de regering-Michel. De oorzaken zijn bekend: steeds meer werknemers werken boven hun limieten. De vakbond LBC-NVK vraagt om de mens centraal te zetten: hoe kan je voorkomen dat werknemers ziek worden? Gek genoeg spreken ministers en werkgevers daar niet over.
Lees meer
Zna
Stefaan Decock (algemeen secretaris LBC-NVK): “Het stijgend aantal deeltijdsen voorstellen als goed nieuws is volkomen misplaatst. In winkels, zorgcentra en andere sectoren vinden mensen geen voltijds werk meer. Zij moeten bijklussen om nog rond te komen.”
Lees meer
terreur
De volledige luchthavengemeenschap van onze nationale luchthaven werd op 22 maart getroffen door een verschrikkelijke aanslag. Vandaag willen we in eerste instantie deze luchthavenwerknemers bedanken voor hun inzet de laatste week en voor hun soms heldhaftige daden op die verschrikkelijke dag waardoor passagiers en collega’s in veiligheid gebracht werden. We wensen eveneens ons medeleven te betuigen aan de families van de slachtoffers.
Lees meer
Decathlon
Een akkoord over nachtwerk in het kader van e-commerce is voor de vakbond wel degelijk mogelijk bij Decathlon, zegt Erika Lambert, vakbondssecretaris van de LBC-NVK. “Wij willen gerust een cao over nachtwerk afsluiten maar dan moet die wel aansluiten bij de nieuwe wet. Als vakbond staan we open voor sociaal overleg bij Decathlon, maar aan een schijnvertoning doen we niet mee.”
Lees meer
H&M
De werknemers van het distributiecentrum van H&M in Puurs hebben vandaag het ontwerp van sociaal plan met een twee derde meerderheid verworpen. "Het personeel vindt het plan niet aantrekkelijk genoeg. Er wordt nu gestaakt in Puurs", zegt Lieveke Norga, vakbondssecretaris bij de LBC-NVK.
Lees meer
bas oud
Minister van Pensioenen Bacquelaine wil dat de pensioenhervorming budgettair neutraal blijft. De kosten voor de schatkist en de sociale zekerheid mogen niet omhoog. Tegelijkertijd pleit hij ervoor de maximumpensioenen te verhogen. “Moeten dan de lagere pensioenen omlaag,” vraag algemeens secretaris van de LBC-NVK Stefaan Decock zich af.
Lees meer
GZA - ZNA
De directie van GZA-ziekenhuizen heeft vanochtend op een extra ondernemingsraad aangekondigd dat GZA en ZNA willen onderhandelen over verregaande samenwerking op het gebied van medische, ondersteunende en logistieke diensten. Bij ZNA werd dezelfde boodschap meegedeeld. Volgens de vakbond zullen zulke vormen van samenwerking een grote impact hebben op het personeel.
Lees meer