Langdurig ziek

MEI 10

Regering wil zieken laten betalen in plaats van ziekte te voorkomen

ziek
Nog nooit steeg het aantal langdurig zieken zo snel als onder de regering-Michel. De oorzaken zijn bekend: steeds meer werknemers werken boven hun limieten. Minister Maggie De Block (Volksgezondheid) bekijkt hoe ze ervoor kan zorgen dat ‘de zieken minder kosten’. De vakbond LBC-NVK vraagt om de mens centraal te zetten: hoe kan je voorkomen dat werknemers ziek worden? Gek genoeg spreken ministers en werkgevers daar niet over.

Verdubbeling

Het aantal langdurig zieken is verdubbeld tussen 2005 en 2015. Sinds het aantreden van de regering-Michel komen er elk jaar 8% bij, terwijl de stijging voordien al 5 à 6% bedroeg. De oorzaken zijn bekend: een hogere werkdruk, stress, burn-outs, gecombineerd met steeds langer werken en minder rustmogelijkheden zoals tijdkrediet en landingsbanen.

Geld is alles wat telt

Zo kan het niet verder voor Maggie De Block, omdat ‘de zieken te veel kosten’. Over het menselijk leed wordt met geen woord gerept. 
Stefaan Decock, algemeen secretaris LBC-NVK: “Zieken worden voor de regering-Michel pas een probleem als ze geld kosten. Van dokter De Block en minister Peeters verwachten we voorstellen om langdurige ziektes te voorkomen. Wij geven een voorzet: bedenk maatregelen waarmee werknemers privé en werk juist beter kunnen combineren, geef werknemers meer mogelijkheden op het vlak van tijdkrediet ... Minister Peeters wil in zijn nieuwe wetsvoorstel mensen flexibeler laten werken en meer uren laten presteren door meer overuren mogelijk te maken. Stop met mensen steeds langer te laten werken want wetenschappers zeggen het al langer: dat is helemaal niet nodig.”

Ziek zijn kies je niet

Marcel*: “Ik had tot 2014 een onberispelijke staat van dienst. De vele reorganisaties, nieuwe computerprogramma’s en een stijgende werkdruk eisten hun tol: een zware burn-out. Een psychiater hielp bij het genezingsproces, maar toch kreeg ik last van rugklachten. De voorstellen van de regering geven mij extra stress. Dat helpt mijn genezing niet vooruit, integendeel. 
Het valt me zwaar om te worden afgeschilderd als ‘profiteur’, terwijl het algemeen geweten is dat stijgende werkdruk en toenemende flexibiliteit oorzaak nummer één zijn van stress en burn-out.”
* Fictieve naam. De getuige wenst anoniem te blijven.