Toekomst Belfius

APR 19

Belfius privatiseren is geen goed idee

belfiusisvanons

‘Maatschappelijk belang bank is te groot’

Het platform ‘Belfius is van ons’, dat begin 2017 werd opgericht door zo’n 20 organisaties, vakbonden en burgerbewegingen, kant zich tegen een eventuele privatisering van Belfius en verdedigt het idee om Belfius onder publieke controle te houden.
In de pers was onlangs te lezen dat het plan om Belfius te privatiseren mogelijk in een stroomversnelling zit. Deze week legt de minister van Financiën het privatiseringsproject op de onderhandelingstafel en ook op het niveau van de directie van Belfius zijn er vergaderingen gepland. Het doel van deze vergaderingen – achter gesloten deuren – is om de diverse scenario’s voor een privatisering te bespreken. 
De financiële voordelen die als argument worden gebruikt voor een eventuele privatisering getuigen van een kortetermijnvisie: een privatisering zou niet alleen een verlies van de toekomstige inkomsten betekenen, maar vooral het verlies van controle over de oriëntatie van de bank. Met een privatisering zou een langetermijnvisie over lokale verankering en maatschappelijke verantwoordelijkheid in gevaar worden gebracht. Een notering op de beurs zal de prioriteit leggen bij het tevreden houden van de aandeelhouders door middel van winstmaximalisatie op korte termijn.
Het maatschappelijk belang van Belfius is te groot om de bank aan de grillen van de beurs over te laten. Een bank heeft heel wat impact: door de investeringen die ze doet en via andere diensten speelt ze een belangrijke rol in de economie en de samenleving waar ze actief is.
Er is een grote nood aan vernieuwing en vergroening van infrastructuur, aan scholen en sociale voorzieningen. Maar het knelpunt is dat het ontbreekt aan genoeg gerichte investeringen, en net daar is er een belangrijke rol weggelegd voor een bank als Belfius.
Het is dan ook noodzakelijk om ons te verzetten tegen een privatisering van Belfius en samen tot alternatieve oplossingen komen. Afspraak op woensdag 26 april om de diverse opties te bespreken: www.belfiusisvanons.be/wat-we-doen/. Die datum is overigens niet toevallig gekozen want op die dag komt de Algemene Vergadering van Belfius bijeen.