Ypto

JUN 7

Beslissing over IT-activiteiten NMBS maakt personeel Ypto ongerust

you
Bij Ypto, een volle dochter van de nationale spoorwegmaatschappij NMBS, is er een spontane werkonderbreking geweest waaraan het voltallige aanwezige personeel heeft deelgenomen. De werkonderbreking volgde op een personeelsvergadering (2 juni), die was georganiseerd door de vakbonden.
Er is grote onrust bij de 270 interne medewerkers van Ypto. De directie van Ypto en de NMBS maakten namelijk bekend dat er een openbare aanbesteding zal komen voor het leeuwendeel van de IT-diensten die vandaag worden geleverd door Ypto.
De directie van Ypto wil het verhaal een positieve draai geven maar de werknemers zijn allerminst gerustgesteld. Zowat 60% van het personeel van Ypto werkt vandaag voor de IT-activiteiten bij de NMBS. Hoe de tewerkstelling zal evolueren, daarover wil de directie geen precieze uitspraken doen. Dat leidt tot grote ongerustheid. De werknemers zitten met heel wat vragen en richten die ook aan hun werknemersafgevaardigden (LBC-NVK/CNE et SETCa).
De bonden vinden het spijtig dat ze niet vroeger werden ingelicht over de plannen, die mogelijk grote gevolgen kunnen hebben voor het personeel. Zij kregen het nieuws pas te horen toen de openbare aanbesteding al was goedgekeurd en gepubliceerd door de raad van bestuur van de NMBS.

Lageloonlanden

Bij de bonden zijn er ook vragen over de kwaliteit van de toekomstige dienstverlening. Het gaat om een openbare aanbesteding ter grootte van 200 tot 270 miljoen euro. Alleen grote spelers uit de IT-sector zullen zich dus kunnen aanbieden. Maar zulke bedrijven verschuiven zulke opdrachten meer dan eens naar lageloonlanden, waar de kwaliteit van de dienstverlening niet altijd even optimaal is. Denk maar aan het recente debacle bij British Airways dat zijn vluchten in het honderd zag lopen door IT-problemen. Toeval of niet, de IT-activiteiten van British Airways zijn ook geoutsourcet en worden nu grotendeels geleverd vanuit India.
Er is nog een heikel punt, maatschappelijk bekeken dan. Het zou namelijk perfect kunnen dat Belgische jobs worden vernietigd door een bewuste keuze van een overheidsbedrijf. Heel wat geld van de gemeenschap zou kunnen worden versluisd naar een multinational die waarschijnlijk weinig of geen extra Belgische banen zal creëren. Zo’n aanbieder zal vooral mikken op maximale winsten en hoge dividenden. Of er jobs in België blijven, speelt dan weinig of geen rol.

Voor de vakbonden moet er snel overleg komen met de directie van Ypto. Het bedrijf moet klare wijn schenken over de toekomst van de werknemers.
Kris Vanden Bossche,
vakbondssectretaris LBC-NVK