Front Social

SEP 12

Jong LBC-NVK solidair met Front Social

front social
12 september 2017 is de eerste protestdag tegen de plannen van bankier/president Macron. Belgische jongeren tonen hun solidariteit met de Franse werknemers en hun vakbonden. Als het van het nieuwe staatshoofd afhangt gaat de arbeidswet op de schop met nefaste gevolgen voor de Franse werknemers:
  • geen centraal sociaal overleg waardoor Franse lonen zullen dalen, zeker in bedrijven zonder vakbond;
  • geen bescherming tegen ontslag;
  • contracten van kortere duur met meer onzekerheid.
In Lille zullen Belgische jongeren van bediendevakbond LBC-NVK hun solidariteit betuigen met Franse werknemers. Samen met militanten van de Franse vakbond CGT nemen ze deel aan een demonstratie in de stad. 
“In hun groeiende flexibiliseringshonger wijzen werkgeversorganisaties en politici maar wat graag naar de buurlanden,” legt Wouter Parmentier uit. “Als het gaat over bedrijfsbelastingen, de hoogte van het loon of de mate van (on)zekerheid van het werk; er is altijd wel een buurland of een Europees gemiddelde in welke richting we moeten afdalen.”
“De slachtoffers zijn de Europese werknemers. Daarom is het belangrijk de carrousel van de sociale afbraak een halt toe te roepen. We zijn solidair met de Franse werknemers omdat een ongemoeide mini-arbeidswet à la Macron vroeg of laat Belgische beleidsmakers zal doen zeggen dat we meer op z’n Frans moeten werken.”
In Knack publiceerde Hans Elsen, jonge vakbondssecretaris bij LBC-NVK onlangs een opiniestuk over dit thema.