Halliburry

Halliburton boort toekomst 40 werknemers de grond in

2017
Het wordt steeds duidelijker dat Halliburton zich geen enkele moeite troost om de vestiging in België open te houden. Het personeel kan dan ook niet anders dan over te gaan tot acties. Dat zeggen de vakbonden LBC-NVK, CNE, BBTK-Setca en ABVV-Metaal in gemeenschappelijk front.
De Amerikaanse multinational, gespecialiseerd in instrumenten voor de olie-industrie,  ging vorig jaar zwaar uit de bocht met een mislukte overname. Het management van Halliburton (de nummer 2 op de markt voor oliediensten) probeerde concurrent Baker Hughes (de nummer 3) over te nemen. Maar het management faalde. Prijs voor deze mislukking: maar liefst 3,5 miljard dollar! De rekening werd onmiddellijk en zonder scrupules doorgeschoven naar de werknemers : wereldwijd verloren 5.000 werknemers hun job. In eerste instantie leek België buiten schot te blijven, maar op 15 september 2016 kondigde de lokale directie plots de intentie tot volledige sluiting van de site in Drogenbos aan. Alle activiteiten zouden worden overgeheveld naar de Verenigde Staten.

Geen oren naar alternatieven

De verontwaardiging bij de werknemers en hun vakbonden was groot. We lieten echter de armen niet hangen en begonnen actief te zoeken naar oplossingen om de site in België open te houden: arbeidsduurvermindering, diverse kostenbesparingen, binnenhalen van extra activiteiten, enz. Tot nu toe blijft de directie doof voor deze alternatieven en houdt ze haar koers aan om botweg de vestiging te sluiten. Het personeel kan de delocalisatie naar de VS niet begrijpen want er zijn genoeg signalen uit de sector dat de oliemarkt zich aan het herstellen is. Bovendien wil Halliburton het sociaal plan van de vorige herstructurering zelfs niet meer toepassen. Het personeel voelt zich niet meer gerespecteerd.
De oliereus profiteerde nochtans van aanzienlijke fiscale cadeaus in België, waaronder ruim 5,5 miljoen euro aan notionele interesten en vorig jaar nog 1,13 procent korting op de loonmassa als gevolg van de taxshift.

En de aandeelhouders?

De aandeelhouders kregen de ene na de andere dividendverhoging. Van een crisis is er bij de aandeelhouders niets te merken. Halliburton heeft niet alleen geld genoeg om genereuze dividenden uit te keren maar ook om concurrenten over te nemen. Net voor Kerstmis raakte bekend dat Halliburton een overnamebod deed op het Russische Novomet.
Voor het personeel is de maat vol. Jobverlies en kruimels voor de werknemers, pakken poen voor de aandeelhouders en de verantwoordelijken voor de mislukte overname; deze verantwoordelijken zijn nog altijd op post.
Op donderdag 12 januari en vrijdag 13 januari voert het personeel van Halliburton actie, en dat vanaf 7.00u. De actie vindt plaats bij het bedrijf, Paul Gilsonlaan 470, 1620 Drogenbos.
Hannes Deumens Secretaris LBC-NVK