Schrijnend tekort aan personeel in rusthuis

SEP 3

Vakbondsactie bij Residentie ’t Spelthof in Binkom

Rusthuis1
De werknemers van residentie ‘t Spelthof in Binkom (Vlaams-Brabant) trekken aan de alarmbel. Al maanden heerst in het woonzorgcentrum een schrijnend personeelstekort. Voeg daaraan toe dat er al geruime tijd geen directie meer is. Ook geen verantwoordelijke voor de bewonerszorg. Het aantal aanwezige diensthoofden is te klein. De chaos is dan ook compleet. Sinds maanden kaarten de vakbonden dit prangende probleem aan, maar nu is de maat vol.
‘t Spelthof is een onderdeel van de Vulpia-groep. Hoewel Vulpia beweert kwalitatieve zorg hoog in het vaandel te voeren, slaagt de groep er niet in om in ’t Spelthof een minimum aan personeel te voorzien. Dit is het geval in de zorg, maar ook in de keuken en de poetswerking. Werknemers kloppen hier shifts van 14 uren zonder pauze. Er is vandaag één poetsvrouw voorzien om het hele gebouw schoon te maken in 3 uren. Werknemers die langdurig ziek zijn worden niet vervangen. Soms is er alleen maar een interim aanwezig die de bewoners niet kent of zelfs het Nederlands niet machtig is. Het enige wat nog correct verloopt is de facturatie.
Het basisprobleem is dat er minstens 9 koppen te weinig zijn om op een behoorlijke manier de uurroosters te kunnen opstellen. Vulpia heeft in het verleden vele signalen gekregen dat het zo niet verder kon, maar ondanks beloftes lukt het de onderneming niet om genoeg personeel in ’t Spelthof in te zetten.
“De vakbonden kunnen nu niet anders dan de problemen naar buiten brengen”, zeggen Luc De Lentacker (LBC-NVK) en Stijn Heuvelmans (BBTK), daarin gesteund door de vakbondsmilitanten. “Zelfs echt staken is niet meer mogelijk. Er zijn namelijk niet genoeg werknemers om de minimumbezetting te organiseren. Wij willen vandaag maar één ding: dat Vulpia zijn verantwoordelijkheid neemt en dat er op heel korte termijn collega’s bijkomen op de werkvloer. Uiteraard moeten op langere termijn ook de andere problemen worden aangepakt.”