Openingsuren

FEB 11

LBC-NVK wil niet weten van verruiming openingsuren

koopzondagen
N-VA liet vorige week een proefballonnetje op om de openingsuren in de distributiesector te verruimen. "Wie zoiets voorstelt heeft duidelijk geen voeling met sector", stelt sectorcoördinator Chris Van Droogenbroeck.
"Om de 2 jaar zien we dit voorstel opduiken en we zien telkens meer redenen om er niet aan toe te geven. De uitbreiding van de e-commerce maakt dat men al 24 op 24 kan winkelen en onze winkelketens moeten ook daarin hun centen investeren. Met de winkelstraat alleen overleef je niet meer. Tegelijkertijd verwachten politici toch dat winkels langer open zijn. Voltijds werken om na de uren te gaan winkelen: de doodsteek voor winkelpersoneel én winkel zelf. De oplopende kosten worden voldaan door het personeel. Minder volk op de vloer en minder middelen, meer flexibiliteit voor lagere lonen.”
Volgens de N-VA moet ook de verplichte rustdag op de schop lezen we. "In De Zondag nota bene," merkt Van Droogenbroeck laconiek op. "Het gros van de werknemers in de winkelbedrijven heeft geen tijd om het voorstel te lezen op zondag. Ze zijn aan het werk, in Antwerpen op de koopzondag, in bijna alle steden, want die zijn toeristische zone en mogen bijna elke zondag openen. Of ze hebben vrijdag al tot 21 uur gewerkt, omdat het shoppingcentrum al open is tot zo laat. Of ze moeten maandagmorgen om 5u beginnen met het klaarzetten van de winkel of de vrachtwagen uit te laden… Hoe kan je mensen die werken in een winkel nog meer negeren? Wij roepen op om deze gekte te stoppen."