American Tobacco

MRT 15

American Tobacco neemt sociaal overleg niet ernstig

American Tobacco
British American Tobacco (BAT) brengt vandaag haar nieuwe e-sigaret ‘Vype’ op de markt in België. De lancering komt er op een moment dat BAT in België van plan is om 40 mensen aan de deur te zetten. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar al ook een factuur van 8 miljoen euro van de fiscus omdat het door een handige constructie belastingen in België had ontweken.
Vrijdagvoormiddag was er zowel in de vestiging van het bedrijf in Molenbeek als in Groot-Bijgaarden een werkonderbreking. De vakbonden gaven er het personeel een stand van zaken rond het sociaal overleg binnen het bedrijf. 
“Het personeel is zwaar ontgoocheld en misnoegd omtrent de matige vorderingen die tot op heden zijn gemaakt tijdens het sociaal overleg nadat het bedrijf op 1 februari aankondigde om het coördinatiecentrum in Molenbeek te sluiten. Daardoor dreigen 39 mensen hun job te verliezen. In de aankondiging van de sluiting stelt het management dat de herstructurering nodig is om middelen vrij te maken om de omschakeling naar nieuwe rookproducten te financieren. “In realiteit komt het neer op regelrechte sociale dumping. De Belgische collega’s moeten plaats maken voor goedkope werkkrachten in Roemenië. Nochtans werd de vestiging in Molenbeek na een interne audit als de beste van de hele groep aanzien”, Niet enkel de mensen in Molenbeek zijn bedreigd. “Ook het personeel van de commerciële afdeling in Groot-Bijgaarden kreeg van de directie al te horen dat er ook daar een herstructurering dreigt indien de lancering van het nieuwe product Vype geen succes zou worden,”

Eisen

Het gemeenschappelijks vakbondsfront heeft tijdens de personeelsvergadering van vrijdag laatstleden haar oproep aan het management herhaald om het sociaal overleg rond de herstructurering ernstig te nemen en concrete antwoorden te bieden op de vele vragen waarmee het personeel zit.