Cao 2015-2016

Nieuws over de cao-onderhandelingen

sociaal overleg
Na het interprofessioneel akkoord in januari 2015 zijn de sectorale onderhandelingen uit de startblokken geschoten. De vakbonden stellen in de verschillende sectoren hun eisenbundels op en presenteren die aan de vertegenwoordigers van de werkgevers. In de paritaire comités worden de eisenbundels overlegd. 
De rechtse regering Michel heeft, door de zware druk op het interprofessioneel overleg, de vakbonden niet veel marge gegeven aan de onderhandelingstafel. Meer dan ooit zetten we deze keer in op de kwaliteit van het werk: We willen voldoende tewerkstelling met oog voor de balans tussen werk en privé, flexibiliteit binnen de perken en/of op maat van werknemers, voldoende opleidingskansen om werknemers sterker te maken op de arbeidsmarkt. 
Ook de beperkte marge om over loon te onderhandelen willen we maximaal benutten. Sowieso volstaat de marge niet om het verlies van de indexsprong goed te maken. Daarom hebben ook gerechtelijke stappen gezet om de indexsprong ongedaan te maken. 
De sectoronderhandelingen zijn van zeer groot belang. Voor veel werknemers in kleine bedrijven is de sectorale omkadering de enige waarop ze kunnen rekenen. Sectorakkoorden zorgen zo voor solidariteit tussen werknemers binnen een sector. De LBC-NVK zal op maat van de sectoren het maximum uit de brand proberen slepen.
Volg de onderhandelingen in de verschillende paritaire comités op de voet.