Actualiteit

Sociale actualiteit in de kijker

In deze rubriek vind je uitgebreide informatie rond de sociale actualiteit. De LBC-NVK - en bij uitbreiding het gehele ACV - is niet te beroerd om zich te mengen in het maatschappelijke debat over allerhande thema's op de sociale agenda. Vooral omdat we begaan zijn met arbeid en tewerkstelling, maar onze blik is ruimer dan dat. 
We houden je via onze persberichten op de hoogte van onze visie op de actualiteit en lichten onze campagnes toe. Je leest er meer over in deze rubriek...
Wil je meer weten over hoe onze koepelorganisatie ACV over actuele thema's denkt? Neem dan zeker ook een een kijkje op de ACV-actualiteitsrubriek!
Je vindt er niet alleen hun persberichten, maar ook alle info over de acties die ze voeren en de campagnes die ze opzetten...

Actueel

Rusthuis1
De werknemers van residentie ‘t Spelthof in Binkom (Vlaams-Brabant) trekken aan de alarmbel. Al maanden heerst in het woonzorgcentrum een schrijnend personeelstekort. Sinds maanden kaarten de vakbonden dit prangende probleem aan, maar nu is de maat vol.
Lees meer
AraleaLogo
Bij de vzw Aralea hebben het omkaderingspersoneel van de groendienst en het ondersteunend personeel vandaag het werk neergelegd. Aanleiding zijn de sterk gestegen werkdruk en vooral de onbehouwen opstelling van de algemeen directeur, die er niet voor terugdeinst om werknemers te beledigen en intimideren.
Lees meer
zomerakkoord
Naar aanleiding van het Zomerakkoord van de regering voert de LBC-NVK, de bediendencentrale binnen het ACV, een vurig pleidooi voor een andere koers in de beleidskeuzes waar iedereen beter van wordt.
Lees meer
European Ryanair Strike
Guide on the right to strike in Belgium and other countries: First European strike in Ryanair’s history, July 25th and 26th, 2018. FOR LABOR DIGNITY!
Lees meer
Non-Profit
De non-profitpoot van de vakbond LBC-NVK heeft op vrijdag 1 juni 2018 het ontwerp van sociaal akkoord voor de private non-profitsectoren onder de bevoegdheid van de Vlaamse regering goedgekeurd. Met 537 miljoen euro wordt de koopkracht verhoogd, de kwaliteit van de zorg verbeterd en het aanbod aan zorg, welzijn en cultuur uitgebreid. 
Lees meer
lidl
Op 1 mei 2018 bereikten de vakbonden bij Lidl een akkoord met de directie. Hier vind je de tekst van het akkoord. 
Lees meer
Barema Betaalt Beter
Onderzoeker Xavier Baeten van de Vlerick Business School verklaart in de pers dat 'we boven onze stand leven' en dat 'wat we verdienen niet meer in verhouding staat tot onze productiviteit'. Als vakbond hebben we een heel andere kijk op deze kwestie.
Lees meer
dxc
De “nieuwe” directie van DXC Technology in Mechelen (ex-HP, nu ESB) kondigde aan om systematisch de meerderheid van de 45+te willen vervangen door “jonge teams”. Hoewel de Vlaamse Overheid op de hoogte is van de plannen van haar grootste IT-onderaannemer, kijkt ze de andere kant op.
Lees meer
herstructureren
Pieter Timmermans van het VBO zegt vandaag in De Standaard dat ‘herstructureren blijkbaar bij ondernemen hoort.’ Timmermans pleit voor een ‘transitiefonds’. Vreemd, want toen de vakbonden zo’n fonds een half jaar geleden bepleitten tijdens de sectoronderhandelingen in de dienstensector werd het idee door de werkgevers als ‘onbespreekbaar’ afgedaan.
Lees meer
Rusthuis1
Vandaag werden door Minister van Welzijn Vandeurzen de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van het leven van bewoners van woonzorgcentra bekendgemaakt. Belangrijkste verbeterpunten blijken zinvolle daginvulling en de interpersoonlijke, emotionele relaties, zowel tussen bewoners onderling als tussen bewoners en personeel.
Lees meer
front social
12 september 2017 is de eerste protestdag tegen de plannen van bankier/president Macron. Belgische jongeren tonen hun solidariteit met de Franse werknemers en hun vakbonden. Als het van het nieuwe staatshoofd afhangt gaat de arbeidswet op de schop met nefaste gevolgen voor de Franse werknemers.
Lees meer
Brussels Airlines
Brussels Airlines werkt met de firma City Jet in onderaanneming voor bepaalde vluchten van haar netwerk. City Jet op haar beurt werkt in onderaanneming met de firma NOBOX voor het cabinepersoneel op deze vluchten. De firma NOBOX heeft haar hoofdzetel in Ierland.
Lees meer
Coca Cola
Vandaag was er bij Coca Cola Services in Anderlecht een bijzondere ondernemingsraad. De directie stelde er de toekomstplannen voor en het daaraan verbonden jobverlies. 
Lees meer
vincotte
De koude reorganisatie zonder enig respect voor de trouwe Vinçotter slaagt in als een bom! Deze directie, deze CEO Marco CROON, luistert niet naar de taal van overleg, naar de taal van de rede.
Lees meer
Vincotte
Op 21 april 2017 kondigde op een bijzondere vergadering van de ondernemingsraad de intentie tot ontslag aan van 195 Belgische jobs en deelde dhr. Croon ook nog mee dat de meeste arbeidsvoorwaarden die collectief ooit werden bedongen simpelweg opgezegd werden.
Lees meer
belfiusisvanons
Het platform ‘Belfius is van ons’, dat begin 2017 werd opgericht door zo’n 20 organisaties, vakbonden en burgerbewegingen, kant zich tegen een eventuele privatisering van Belfius en verdedigt het idee om Belfius onder publieke controle te houden.
Lees meer
fujitsu
Quasi exact twintig jaar na Renault Vilvoorde, is Fujitsu Technology Solutions donderdagnamiddag 16 maart éénzijdig gestart met het uitvoeren van een collectief ontslag zonder enige vorm van overleg, op bevel van de relatief nieuwe Franse “managing director” Yves de Beauregard.
Lees meer
bangladesh
Het zit nog altijd goed scheef met de sociale verhoudingen in Bangladesh. De machthebbers in het land bestoken de vakbonden met groot geweld. Morgen, donderdag, gaat een delegatie van de vakbeweging langs bij de ambassadeur van Bangladesh in Brussel. Ook de LBC-NVK en de Schone Kleren Campagne nemen deel aan de actie.
Lees meer
Stop CETA
FEB 14

Stop CETA!

Op 15 februari wordt CETA ter goedkeuring voorgelegd worden in het Europees Parlement. Wij vragen een herziening van het akkoord om daadwerkelijk gevolg te geven aan onze syndicale bezwaren.
Lees meer
Rusthuis1
De werkdruk in de rusthuizen is hoog en stijgt, er is een personeelstekort, personeel heeft het gevoel te weinig tijd te hebben maar werkt met veel engagement. De snelheid waarmee zorg- en logistiek personeel moet werken komt niet meer overeen met de snelheid waarmee oudere bewoners verzorgd moeten worden.
Lees meer
ING
De werknemers van ING België werden op 3 oktober 2016 op een ijskoude douche getrakteerd. Volgens het 'businessplan' dat ING schreef voor de periode 2017-2021 dreigen bij de Belgische activiteiten niet minder dan 3.158 banen te verdwijnen. "Van deze boer geen eieren", zeggen de vakbonden aan de algemeen directeur van de ING-groep, Ralph Hamers.
Lees meer
telenet
Vandaag uiten de vakbonden bij Liberty Global simultaan in 8 landen (België, Duitsland, Bahama’s , Barbados, Jamaica, Grenada, Sint Lucia en Antigua) hun ongerustheid over de manier waarop Liberty Global outsourcing en fusies gebruikt om de loon- en arbeidsvoorwaarden te verlagen en ontslagen te verantwoorden. De vakbonden van Telenet en BASE Company (Telenet Group) nemen deel aan de actiedag.
Lees meer
Veiling Haspengouw
Veiling Haspengouw liet zich onlangs tegen zijn schuldeisers beschermen door een 'WCO2' aan te vragen. "De directie hoopte tijd te kopen om zoveel mogelijk banen te behouden", zeggen de bonden. "Wij rekenden op een akkoord met BelOrta, maar de onderhandelingen tussen Veiling Haspengouw en BelOrta sprongen af."
Lees meer
H&M
De loopbaanregeling van de zorgsector houdt in dat de arbeidsduur in de sector (38 uur op voltijdse basis) vanaf de leeftijd van 45 jaar elke vijf jaar met twee uur per week verminderd wordt. Deze loopbaanregeling vindt zijn oorsprong in onderhandelde en ondertekende sociale akkoorden met de overheid en heeft als doel om de uitstroom uit de sector te beperken en een langere actieve loopbaan in de zorgsector mogelijk te maken.
Lees meer
Eram
De directie van de schoenenketen Eram heeft vandaag op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat 70 werknemers hun werk zullen verliezen. “De aankondiging komt hard aan voor het personeel”, zegt vakbondssecretaris Johan Lippens van de LBC-NVK.
Lees meer
LBC-NVK 3
De werkgevers blijven zich verstoppen achter een federale regering die springt wanneer zij roepen. Tegelijkertijd sneuvelen de jobs met heelder bossen, met ING als jongste en zeer droevige voorbeeld. En in sommige steden speelt de politiek het klaar om activiteiten van algemeen nut te commercialiseren en uit te besteden aan privébedrijven. 
Lees meer
Aviapartner
De werknemers van Avia Partner eisen dat ze meer respect krijgen. "Deze mensen hebben in de voorbije maanden ongelooflijk hard gewerkt", zegt vakbondssecretaris Hans Elsen van de LBC-NVK. "Zowat anderhalve maand na de aanslagen van 22 maart is de rek eruit."
Lees meer
ziek
Nog nooit steeg het aantal langdurig zieken zo snel als onder de regering-Michel. De oorzaken zijn bekend: steeds meer werknemers werken boven hun limieten. De vakbond LBC-NVK vraagt om de mens centraal te zetten: hoe kan je voorkomen dat werknemers ziek worden? Gek genoeg spreken ministers en werkgevers daar niet over.
Lees meer
Zna
Stefaan Decock (algemeen secretaris LBC-NVK): “Het stijgend aantal deeltijdsen voorstellen als goed nieuws is volkomen misplaatst. In winkels, zorgcentra en andere sectoren vinden mensen geen voltijds werk meer. Zij moeten bijklussen om nog rond te komen.”
Lees meer
Actiedag vrijhandel
Elk jaar op 7 april viert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Wereldgezondheidsdag. Net als in Spanje, Italië, Frankrijk en Griekenland voerden verschillende organisaties ook in Brussel precies op de Wereldgezondheidsdag actie tegen commercialisering van de gezondheidszorg. 
Lees meer
terreur
De volledige luchthavengemeenschap van onze nationale luchthaven werd op 22 maart getroffen door een verschrikkelijke aanslag. Vandaag willen we in eerste instantie deze luchthavenwerknemers bedanken voor hun inzet de laatste week en voor hun soms heldhaftige daden op die verschrikkelijke dag waardoor passagiers en collega’s in veiligheid gebracht werden. We wensen eveneens ons medeleven te betuigen aan de families van de slachtoffers.
Lees meer
Decathlon
Een akkoord over nachtwerk in het kader van e-commerce is voor de vakbond wel degelijk mogelijk bij Decathlon, zegt Erika Lambert, vakbondssecretaris van de LBC-NVK. “Wij willen gerust een cao over nachtwerk afsluiten maar dan moet die wel aansluiten bij de nieuwe wet. Als vakbond staan we open voor sociaal overleg bij Decathlon, maar aan een schijnvertoning doen we niet mee.”
Lees meer
H&M
De werknemers van het distributiecentrum van H&M in Puurs hebben vandaag het ontwerp van sociaal plan met een twee derde meerderheid verworpen. "Het personeel vindt het plan niet aantrekkelijk genoeg. Er wordt nu gestaakt in Puurs", zegt Lieveke Norga, vakbondssecretaris bij de LBC-NVK.
Lees meer
bas oud
Minister van Pensioenen Bacquelaine wil dat de pensioenhervorming budgettair neutraal blijft. De kosten voor de schatkist en de sociale zekerheid mogen niet omhoog. Tegelijkertijd pleit hij ervoor de maximumpensioenen te verhogen. “Moeten dan de lagere pensioenen omlaag,” vraag algemeens secretaris van de LBC-NVK Stefaan Decock zich af.
Lees meer
GZA - ZNA
De directie van GZA-ziekenhuizen heeft vanochtend op een extra ondernemingsraad aangekondigd dat GZA en ZNA willen onderhandelen over verregaande samenwerking op het gebied van medische, ondersteunende en logistieke diensten. Bij ZNA werd dezelfde boodschap meegedeeld. Volgens de vakbond zullen zulke vormen van samenwerking een grote impact hebben op het personeel.
Lees meer
Red onze trein!
De drastische besparingsplannen bij de NMBS zijn slecht nieuws. Niet alleen voor de werknemers maar ook voor de reizigers en voor al wie veel belang hecht aan een fatsoenlijk openbaar vervoer in ons land. Het verzet van de spoorbonden lokt heel wat kritiek uit. Maar is het zo verwonderlijk dat het personeel bij het spoor andere keuzes eist? Er staat namelijk veel op het spel, niet alleen voor henzelf maar voor ons allemààl
Lees meer
e-commerce 2
DEC 22

Werkgevers aanvaarden dan toch sectorkader nachtwerk voor de e-commerce

“Dit sectorkader biedt garanties dat de jobs die hierdoor ontstaan fatsoenlijke banen zijn die goed omkaderd worden. Het nachtwerk beperkt zich bovendien tot werken in het kader van de e-commerce activiteiten van de firma’s”, zegt Chris, die nog beklemtoont dat de invoering ervan geen enkele impact heeft op de huidige winkelopeningstijden. 
tegels maggie
Maggie De Block wil langdurig zieken, die een opgedrongen werkhervatting nog niet zien zitten, straffen door 10% van hun ziekte-uitkering in te trekken. Uit een poll van de LBC-NVK, blijkt dat meer dan 95% van de mensen dit een slecht KB vinden.
Lees meer
Toyota
Na de eerdere 3 ontslagen van délégués bij Toyota Motor Europe, de hoofdzetel van Toyota in Europe, en de actie ertegen, volgt tot grote consternatie nu alwéér een ontslag van een délégué. Nochtans is het ontslagen van délégués illegaal in ons land. 
Lees meer
zoetis
Bij het farmaceutische bedrijf Zoetis België werd op 1 december de informatie- en onderhandelingsfase in het kader van de ‘Wet Renault’ afgerond. Het voorakkoord over een sociaal plan werd met 96 procent van de stemmen goedgekeurd.
Lees meer
Kruidvat
Bij de Belgische vestigingen van Kruidvat komt voor het eerst een vakbondsactie op gang! De ergernis zit diep bij de meer dan 2.000 werknemers, verspreid over meer dan 200 Belgische winkels.
Lees meer
aanvullend pensioen
Vakbonden en werkgevers hebben midden oktober in de ‘Groep van Tien’ onverwacht een akkoord bereikt over het aanvullend pensioen van werknemers. Volgens Stefaan Decock, algemeen secretaris van de LBC-NVK, is het akkoord zeker niet perfect, maar wel verdedigbaar.
Lees meer
campagnelogo callcenteractie
Al verschillende jaren protesteren de vakbonden op wereldvlak luidop tegen de verslechterende werkomstandigheden van de werknemers in de callcenters. Onder impuls van UNI ICTS (de wereldvakbond van werknemers uit telecombedrijven en callcenters) wordt ieder jaar in oktober een speciale actieweek georganiseerd.
Lees meer
Hart boven hard
SEP 16

Onze samenleving is meer waard

Op maandag 28 september overhandigt Hart boven Hard opnieuw een Alternatieve Septemberverklaring aan het Vlaams Parlement. 
Ferre Wyckmans
Bij de vakbond LBC-NVK, de grootste centrale van het ACV, treedt een nieuwe nummer één aan. Algemeen secretaris Ferre Wyckmans, een markante figuur uit het Belgische vakbondslandschap, sluit zijn lange loopbaan bij de LBC-NVK af. Hij wordt opgevolgd door Stefaan Decock, die vanaf 1 juli 2015 de nieuwe algemeen secretaris is.
Lees meer
Ahold-Delhaize
De kogel is door de kerk: Ahold en Delhaize gaan samen verder als één grote groep. Als vakbond blijven wij niet zomaar lijdzaam langs de zijlijn toekijken! Integendeel! 
Lees meer
Toyota
De vakbonden ACV en ABVV voeren op donderdag 21 mei actie aan het gebouw van Toyota Motor Europe in Evere (Bourgetlaan 60). Ze protesteren tegen het recente ontslag van 3 délégués in het bedrijf. Eerder dit jaar werd een délégué van de BBTK (bedienden ABVV) ontslagen en kort daarop volgden 2 ontslagen bij de LBC-NVK (bedienden ACV). 
Lees meer
sociaal overleg
Begin maart 2015 werd (eindelijk) het Aanvullend Paritair Comité voor de Social Profit opgericht. Dit pc 337 omvat dus alle werkgevers en werknemers die in de Social-Profitsector (vzw’s, stichtingen, …) nog niet onder de regelgeving van een ander pc vielen. Maar het sociaal overleg wordt er door de werkgevers wel heel beperkt ingevuld...
Lees meer
SKC gif
Vandaag, 24 april 2015, is het twee jaar geleden dat het Rana Plaza Complex instortte. Daarbij kwamen 1.138 mensen om. Meer dan tweeduizend anderen raakten gewond. De Schone Klerencampagne maakt een balans op van wat er sindsdien gebeurd is om dergelijke drama's in de toekomst te vermijden...
Lees meer
Kinderopvang4
APR 23

Werk je in de zelfstandige kinderopvang?

Het onderscheid tussen de zelfstandige kinderopvang en de reguliere sector wordt weggewerkt. Er blijft maar één soort kinderopvang over, de vergunde kinderopvang. In een aantal stappen krijgen de zelfstandige kinderopvanginitiatieven dezelfde financiering als de reguliere sector. De LBC-NVK zorgt ervoor dat wanneer de subsidies aan de initiatieven stijgen, ook de lonen van de werknemers verhoogd worden.
fedex tnt
De werknemers van TNT en Fedex België hebben via de media vernomen dat ze in de nabije toekomst waarschijnlijk tot één en dezelfde groep zullen gaan behoren. In beide bedrijven werd vandaag alleen een nietszeggende personeelsmededeling verspreid. Het gemeenschappelijk vakbondsfront reageert onthutst.
Lees meer
harvest group
Callcenter UNAMIC-HCN wordt overgenomen door de Antwerpse Harvest Group. Dat is goed nieuws voor de 213 personeelsleden van het bedrijf, dat koudweg gedumpt werd door UNAMIC-HCN. 
Lees meer
openingsuren
De Commissie voor het Bedrijfsleven van de Kamer heeft vandaag een hoorzitting gehouden over het wetsvoorstel waarmee liberale parlementsleden winkels de kans willen geven om open te zijn tot 22.00u. “Er zijn meer dan genoeg redenen om dit voorstel van tafel te vegen”, reageert Chris Van Droogenbroeck van de vakbond LBC-NVK.
Lees meer
non-profit actie8
JAN 26

LBC-NVK wil correcte personeelsnorm

In de non-profit voert de LBC-NVK op 20 maart actie voor het behoud van een degelijke personeelsnorm
Petitie indexsprong
MRT 9

Neen aan de indexsprong

Ondanks alle adviezen van experts en ondanks de acties van het gemeenschappelijk vakbondsfront besliste de regering een indexsprong. Steun ons in het verzet en teken de petitie!
bas index
De regering heeft beslist om per 1 april 2015 een indexblokkering door te voeren voor lonen en sociale uitkeringen, totdat er 2 % bereikt is en deze dan niet toe te passen. 
Lees meer
benetton
Op 24 februari hebben actievoerders van de Schone Kleren Campagne Benetton opgeroepen om een bijdrage te betalen aan het Fonds voor de compensatie van de slachtoffers van de instorting van Rana Plaza in Bangladesh. 
Lees meer
non-profit actie8
JAN 26

LBC-NVK wil correcte personeelsnorm

In de non-profit voert de LBC-NVK op 20 maart actie voor het behoud van een degelijke personeelsnorm