Actualiteit

Sociale actualiteit in de kijker

In deze rubriek vind je uitgebreide informatie rond de sociale actualiteit. De LBC-NVK - en bij uitbreiding het gehele ACV - is niet te beroerd om zich te mengen in het maatschappelijke debat over allerhande thema's op de sociale agenda. Vooral omdat we begaan zijn met arbeid en tewerkstelling, maar onze blik is ruimer dan dat. 
We houden je via onze persberichten op de hoogte van onze visie op de actualiteit en lichten onze campagnes toe. Je leest er meer over in deze rubriek...
Wil je meer weten over hoe onze koepelorganisatie ACV over actuele thema's denkt? Neem dan zeker ook een een kijkje op de ACV-actualiteitsrubriek!
Je vindt er niet alleen hun persberichten, maar ook alle info over de acties die ze voeren en de campagnes die ze opzetten...

Actueel

Ryanair20171215
Precies één jaar geleden werden de eerste Europese stakingsdagen door de werknemers van de lagekostenmaatschappij Ryanair aangekondigd. Vandaag kunnen ze stemmen over een cao die hun eindelijk loon-en arbeidsvoorwaarden zal bezorgen die overeenstemmen met de Belgische standaarden. 
Lees meer
Barema Betaalt Beter
De loonkloof tussen jongere en oudere werknemers is in ons land een stuk breder dan in de buurlanden. Deze week noemde het adviesbureau Korn Ferry deze kloof 'onaanvaardbaar groot'. Maar de consultants slaan de bal mis. Loonbarema’s afschaffen is niet in het belang van werknemers.
Lees meer
Opleiding tot zorgkundige
De directie van Nokia Bell heeft vandaag op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat er tegen eind van dit jaar 107 jobs moeten verdwijnen. Deze personeelsinkrimping sluit aan bij een ‘strategisch plan’ dat Nokia eerder heeft bekendgemaakt. 
Lees meer
mercedes
JAN 16

Mercedes-Benz: directie negeert stakers en schakelt deurwaarder in

Bij de Belgische activiteiten van Mercedes-Benz is er gisteren, dinsdag, een eerste actiedag geweest. "De directie heeft al het mogelijke gedaan, alleen heeft ze niet naar oplossingen gezocht", zeggen de vakbonden in gemeenschappelijk front. 
Rusthuis1
De werknemers van residentie ‘t Spelthof in Binkom (Vlaams-Brabant) trekken aan de alarmbel. Al maanden heerst in het woonzorgcentrum een schrijnend personeelstekort. Sinds maanden kaarten de vakbonden dit prangende probleem aan, maar nu is de maat vol.
Lees meer
AraleaLogo
Bij de vzw Aralea hebben het omkaderingspersoneel van de groendienst en het ondersteunend personeel vandaag het werk neergelegd. Aanleiding zijn de sterk gestegen werkdruk en vooral de onbehouwen opstelling van de algemeen directeur, die er niet voor terugdeinst om werknemers te beledigen en intimideren.
Lees meer
zomerakkoord
Naar aanleiding van het Zomerakkoord van de regering voert de LBC-NVK, de bediendencentrale binnen het ACV, een vurig pleidooi voor een andere koers in de beleidskeuzes waar iedereen beter van wordt.
Lees meer
European Ryanair Strike
Guide on the right to strike in Belgium and other countries: First European strike in Ryanair’s history, July 25th and 26th, 2018. FOR LABOR DIGNITY!
Lees meer
Non-Profit
De non-profitpoot van de vakbond LBC-NVK heeft op vrijdag 1 juni 2018 het ontwerp van sociaal akkoord voor de private non-profitsectoren onder de bevoegdheid van de Vlaamse regering goedgekeurd. Met 537 miljoen euro wordt de koopkracht verhoogd, de kwaliteit van de zorg verbeterd en het aanbod aan zorg, welzijn en cultuur uitgebreid. 
Lees meer
lidl
Op 1 mei 2018 bereikten de vakbonden bij Lidl een akkoord met de directie. Hier vind je de tekst van het akkoord. 
Lees meer
Barema Betaalt Beter
Onderzoeker Xavier Baeten van de Vlerick Business School verklaart in de pers dat 'we boven onze stand leven' en dat 'wat we verdienen niet meer in verhouding staat tot onze productiviteit'. Als vakbond hebben we een heel andere kijk op deze kwestie.
Lees meer
dxc
De “nieuwe” directie van DXC Technology in Mechelen (ex-HP, nu ESB) kondigde aan om systematisch de meerderheid van de 45+te willen vervangen door “jonge teams”. Hoewel de Vlaamse Overheid op de hoogte is van de plannen van haar grootste IT-onderaannemer, kijkt ze de andere kant op.
Lees meer
herstructureren
Pieter Timmermans van het VBO zegt vandaag in De Standaard dat ‘herstructureren blijkbaar bij ondernemen hoort.’ Timmermans pleit voor een ‘transitiefonds’. Vreemd, want toen de vakbonden zo’n fonds een half jaar geleden bepleitten tijdens de sectoronderhandelingen in de dienstensector werd het idee door de werkgevers als ‘onbespreekbaar’ afgedaan.
Lees meer
Rusthuis1
Vandaag werden door Minister van Welzijn Vandeurzen de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van het leven van bewoners van woonzorgcentra bekendgemaakt. Belangrijkste verbeterpunten blijken zinvolle daginvulling en de interpersoonlijke, emotionele relaties, zowel tussen bewoners onderling als tussen bewoners en personeel.
Lees meer
front social
12 september 2017 is de eerste protestdag tegen de plannen van bankier/president Macron. Belgische jongeren tonen hun solidariteit met de Franse werknemers en hun vakbonden. Als het van het nieuwe staatshoofd afhangt gaat de arbeidswet op de schop met nefaste gevolgen voor de Franse werknemers.
Lees meer