Actualiteit

Vakbondswerk in de contactcenters

Eind vorig jaar werkt LBC-NVK samen met uni Global om een video te maken over het syndicaal werk van hun leden in de contactcenters. De Belgische delegatie bezocht samen met een cameraploeg meer dan 7 contactcenters en verschillende militanten werden geïnterviewd.
Het resultaat en vooral de boodschap die alle bonden wereldwijd delen mag gezien worden.

My union lights me up

campagne contactcenters
Elk jaar organiseert LBC-NVK, samen met de andere collega’s  een specifieke sensibiliseringscampagne om de werkomstandigheden in deze sector van de contactcenter te optimaliseren. Onder de vlag van UNI Europa zullen wij in België van 20 tot 25 oktober onder het motto “My Union lights me up” pleiten voor een betere syndicale vertegenwoordiging voor alle werknemers van de callcenters.
Werken in een contactcenters vraagt veel van de medewerkers. Wij staan er als consument niet genoeg bij stil onder welke omstandigheden en met welke werkdruk de operator aan de andere kant van de lijn te kampen heeft.  
  • Wanneer je deze avond om 19 uur belt voor een probleem met jouw sim-kaart ben je dan wel zo zeker dat je effectief verbonden bent met jouw gsm-operator ?
  • Als je op een zaterdagnamiddag op een regenachtige dag snel de problemen met jouw decoder of digibox wilt opgelost zien, want de kids willen kunnen verder kijken naar hun favoriet programma denk je dat je dan echt geholpen wordt door iemand van jouw kabelmaatschappij ?
  • Als je ’s avond na 20 uur wordt opgebeld en een sympathieke stem jou vraagt of je niet geïnteresseerd bent in het één of ander product, weet je dan iemand misschien aan het meeluisteren is om te oordelen of men wel hard genoeg geprobeerd heeft jou iets te verkopen ?
Zo kunnen wij nog veel voorbeelden geven waar we met ons allen misschien niet genoeg te lang bij stil staan.
Gelukkig zien wij de laatste jaren dat wij weliswaar met mondjes maat beter overleg krijgen in de sector. Belangrijke hoofdrolspelers uit dit wereldje hebben namelijk in samenspraak met hun vakbondsafgevaardigden en hun vakorganisaties reeds afspraken gemaakt.  Zo gaat met ons in debat over avondwerk, weekendwerk, monitoring enz… 
Jammer genoeg ervaren wij ook dat gemaakte afspraken met ernstige bedrijven regelmatig onder druk komen te staan door praktijken door minder fraaie ondernemingen. In deze sector is men steeds op zoek naar de beste prijs en de concurrentie is hard, bikkelhard.
Hiervoor is er maar in oplossing. We moeten samen werk maken van georganiseerd overleg in alle contactcenters. Zij die de spelregels niet respecteren moeten eruit.
Op een internationale bijeenkomst in Orlando begin dit jaar werd afgesproken dat wij op wereldvlak ons moeten wapenen tegen deze praktijken. Het is namelijk  zo dat de uitbuiting van werknemers in contactcenters geen landsgrenzen kent en dat wij mondiaal onze solidariteit moeten tonen.
Weerstand kan enkel maar lukken indien wij met velen zijn. De kracht van het getal is nu eenmaal onbetwistbaar van toepassing. Daarom willen wij het belang van een lidmaatschap bij een vakorganisatie gedurende deze campagne onder de aandacht brengen. Hoe meer leden hoe luider de stem en hoe beter de resultaten van het overleg.
Onze militanten zullen tijdens de actieweek samen met hun collega’s met de glimlach een bezoekje brengen op de werkvloer in verschillende contactcenters.
Indien wij met onze allen de komende dagen met dezelfde glimlach met hen de conversatie aangaan dan kan deze actieweek alvast niet mislukken.
De campagne schiet uit de startblokken maandag 20 oktober met een klein mars die start rond 10 uur aan het Station Schuman in Brussel waar op het einde van de bijeenkomst een toespraak zal gehouden worden door onder andere Olivier Roething, Regional Secretary van Uni Europa.