Vakbondsafvaardiging in PC 226

De vakbondsafvaardiging vertegenwoordigt de werknemers in het sociaal overleg. In elke onderneming kan een vakbondsafvaardiging worden opgericht als ten minste 25% van de bedienden lid is van een vakbond (met een minimum van 10 aangesloten bedienden).
Er kan dus een afvaardiging worden opgericht vanaf 10 bedienden (op voorwaarde dat ze allen bij een vakbond zijn aangesloten).

Wat is de rol van de vakbondsafvaardiging?

  • De vakbondsafvaardiging is een belangrijke speler in het sociaal overleg van de onderneming. Ze is onder meer bevoegd voor de arbeidsverhoudingen en onderhandelt over cao's. 
  • De afvaardiging houdt ook een oogje in het zeil bij de toepassing van de sociale wetgeving, de collectieve arbeidsovereenkomsten en het arbeidsreglement. 
  • Heb je een individueel probleem, bijvoorbeeld met je arbeidsovereenkomst? Dan kan en mag iemand van de vakbondsafvaardiging je bijstaan.
  • Bovendien kan de vakbondsafvaardiging de bevoegdheden van de Ondernemingsraad en het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk uitoefenen als het bedrijf niet over die organen beschikt.
  • Door de 'Wet Piette', die de sociale dialoog in KMO's (kleine ondernemingen) regelt, heeft de vakbondsafvaardiging nog extra bevoegdheden gekregen. Het gaat over recht op informatie en overleg over personeelsbeleid, beroepsopleiding, arbeidsvoorwaarden en werkomgeving, economische informatie enz.
Geïnteresseerd, meer weten?
Neem contact op met je LBC-NVK secretariaat of vul het online contactformulier in....