Welkom bij PC 315.02 - Luchtvaartmaatschappijen

Sinds kort is LBC-NVK syndicaal bevoegd voor dit paritair comité.
We bouwen deze rubriek langzaam maar zeker uit...

Open brief vanwege het cabin crew personeel van Brussels Airlines

Aan Minister Maggy De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid
Aan Dhr. Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company
Aan onze passagiers en onze collega’s van de luchthaven
Geachte Mevrouw de Minister, Geachte Heer Feist,
Beste collega’s van de luchthaven, beste passagiers,
Als cabin crew van Brussels Airlines doen wij dringend een oproep, teneinde geen onnodige paniek te veroorzaken naar aanleiding van de Ebola outbreak in bepaalde delen van Afrika.
Sinds maart 2014 wordt dit binnen ons bedrijf opgevolgd en worden de nodige maatregelen genomen. Sinds augustus vliegen enkel nog de cabin crew die er bewust mee instemmen op deze bestemmingen te vliegen.
De getroffen landen  en Artsen Zonder Grenzen en andere hulporganisaties dringen erop aan om hen niet in de steek te laten.
Wij vragen hetzelfde, als crew, aan u Mevrouw de Minister, Meneer Feist, laat ons niet in de steek.
Wij dringen aan om onmiddellijk extra veiligheidsmaatregelen in te voeren op de luchthaven, zodat onze passagiers, onze collega’s op de luchthaven  en onze crew zich veilig blijven voelen. Net zoals in een aantal omringende landen.
Wij beseffen dat deze maatregelen niet de epidemie zullen indijken. Maar ze zullen zeker de eerstelijns medewerkers extra beschermen.
Wij vragen: 
  • Temperatuurcontrole van de passagiers bij de aankomst van de getroffen bestemmingen.
  • Temperatuurcontrole van doorreizende passagiers.
  • Duidelijke noodprocedures in geval van verdachte passagiers.
  • Correcte info over Ebola aan alle betrokken werknemers op de luchthaven. (Zoals het feit dat ALLE bagages uit deze bestemmingen gecontroleerd worden voor vertrek)
  • Voldoende veiligheidsmaatregelen op te leggen voor het personeel van de bedrijven die de cleaning op de vliegtuigen en op de luchthaven verzorgen.
Wij roepen op uw verantwoordelijkheid op te nemen,
De cabin crew van Brussels Airlines

Rondetafel luchtvaart

vliegtuig3
Minister van werk De Coninck en staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet oprganiseerden een Rondetafel om de problemen en de spanningen op de nationale luchthaven te bespreken. Ook vakbonden en werkgevers waren hierop aanwezig. Als ACV (LBC-NVK, CNE en ACV TRANSCOM) hebben we eerst enkele algemene bemerkingen geuit.