Delhaize

Fusie Delhaize en Ahold

Ahold-Delhaize
De kogel is door de kerk: Ahold en Delhaize gaan samen verder als één grote groep. 
De directie gaf het personeel al bepaalde garanties. Maar verzekert dit de toekomst voor eenieder? Dat zal nog moeten blijken... 
Als vakbond blijven wij niet zomaar lijdzaam langs de zijlijn toekijken! Integendeel! 
LBC-NVK- CNE en ACV Voeding en Diensten blijven UITERST waakzaam en zullen de loon-en arbeidsvoorwaarden en de werkzekerheid van alle collega's in alle diensten als een leeuw verdedigen: zowel voor onze arbeiders, bedienden als kaderpersoneel !
Uw job is en blijft immers ons werk!

Witte rook bij Delhaize?

Delhaize vakbonden
Op 9 februari hebben de vakbonden aan de onderhandelingstafel tot op het laatste moment het transformatieplan bijgestuurd en zijn voorlopig uit mekaar gegaan met ontwerpteksten: 
Vooral over volgende punten werd er zwaar onderhandeld: dit duurde wellicht lang, doch het loonde de moeite om de nodige tijd af te dwingen!
  • De zware looninleveringen welke Delhaize vroeg, werden zwaar afgewend en deels serieus gecompenseerd via de maaltijdcheque en kortingbons bij afwezigheden
  • Daarnaast werd de loonpolitiek voor bestaand en nieuw personeel vastgelegd
  • De invulling van de functies in de nieuwe winkelstructuur en de loongaranties waren tot vanavond onderwerp van overleg
  • De 14 winkels werden er 10: Diest, Dinant, Herstal en Tubize blijven geïntegreerd als SM. Er werden serieuze garanties geëist voor het personeel van de overige 10 winkels.
  • De resterende 1800 ontslagen vertalen zich in een vrijwillige vertrekregeling en vrijwillige SWT of brugpensioenregeling: ook over de compensatie werd zwaar onderhandeld. Daarnaast vroegen we aandacht voor mensen welke in pensioen vervroegd pensioen willen vertrekken of een weduwepensioen hebben.
LBC-NVK beraadt zich op woensdag 10/2/2015 intern over de inhoud en de teksten. Donderdag 11/2/2015 komen we terug samen met de directie om de afspraken in degelijke cao-teksten te gieten.
Belangrijk is dat we tussen nu en maandag 23/2/2015 het personeel consulteren. Meer concrete info volgt dus nog!
Op 23/2/2015 wordt een speciale ondernemingsraad voorzien om de procedure RENAULT officieel af te sluiten.
Zijn we dan rond? Neen, dan begint de opvolging en uitrol van dit plan: en ook hier gaan we serieus werk van maken!
Uw job is immers ons werk!

Steun het Delhaizepersoneel

De supermarktgroep Delhaize wil niet minder dan 2.500 bedienden in België collectief ontslaan en 14 winkels sluiten. De vakbonden reageren geschokt. “Wij kunnen deze plannen alleen maar schandalig noemen”, zegt LBC-NVK-secretaris Veerle Verleyen. 
Lees meer over de herstructurering in 7 vragen en antwoorden.
Lees meer over het moeizame overleg in het pamflet Een vijfde OR  Delhaize voor niks
Ook de consumenten lieten zich de voorbije dagen en weken niet onbetuigd. Samen met het personeel protesteerden ze tegen de geplande afbouw. 

Delhaize pakt 2.500 bedienden hun werk af

De supermarktgroep Delhaize wil niet minder dan 2.500 bedienden in België collectief ontslaan en 14 ‘niet winstgevende winkels’ stopzetten. Dat maakte de directie vanochtend bekend op een bijzondere ondernemingsraad in Molenbeek. Er circuleerden al enige tijd berichten over een mogelijke drieste sanering bij Delhaize. Nu zijn er dus details bekend over het ‘transformatieplan’ voor België. 
De vakbonden reageren geschokt. “Wij kunnen deze plannen alleen maar schandalig noemen”, zegt LBC-NVK-secretaris Veerle Verleyen.
Volgens de directie moeten, gespreid over drie jaar, 2.500 bedienden op een totaal van bijna 14.900 de onderneming verlaten. Dat aantal stemt overeen met 2.100 voltijdse equivalenten. Delhaize wil naar eigen zeggen gedwongen ontslagen zoveel mogelijk vermijden. De geplande personeelsinkrimping zal de geïntegreerde supermarkten en de centrale diensten treffen. De arbeiders en kaderleden blijven buiten schot.
Op de bijzondere ondernemingsraad verklaarde de directie dat ze in de supermarkten een ‘lichtere, efficiëntere structuur’ wil ontwikkelen. Er zou ook worden geïnvesteerd in nieuwe technologie. De loon- en arbeidsvoorwaarden moeten worden aangepast. Wie niet akkoord gaat met andere loon- en arbeidsvoorwaarden, krijgt voorrang om vrijwillig te vertrekken. De 14 winkels die Delhaize wil stopzetten liggen in Aarschot, Berlaar, Diest, Dinant, Eupen, Genk (stadsplein), Herstal, Kortrijk (Ring), La Louvière, Lommel (Oude Vest), Dendermonde, Tubize, Turnhout (Verharen) en Schaarbeek. Voor de werknemers die hun baan kwijtspelen zouden ‘oplossingen op het vlak van tewerkstelling’ worden gezocht.
Delhaize wil opnieuw ‘de favoriete supermarkt’ worden. De aangekondigde herstructurering zou ingaan in het eerste kwartaal van 2015.
Naar aanleiding van de drieste plannen moet nu de procedure van de Wet Renault worden gevolgd. Nieuwe bijzondere ondernemingsraden zijn gepland op 16 juni, 20 juni, 25 juni en 2 juli