Fruit

Even voorstellen

Deze beroepsgroep omvat alles wat 'winkel' is: van de kruidenier om de hoek tot de grootwinkelbedrijven als Carrefour, Delhaize, Aldi, Blokker, H&M. De distributie wordt ook wel detailhandel genoemd. De groothandel, die meestal optreedt als schakel tussen producent en winkelier valt hier niet onder. De bedienden en het kaderpersoneel die werken in de groothandel vallen onder bevoegdheid van het ANPCB (PC 218).
Twijfel je over je PC? Raadpleeg je loonfiche. Daarop staat je PC steeds vermeld!
De beroepsgroep distributie is onderverdeeld in zes paritaire comités (PC's):
Onder dit PC ressorteren alle voedingswinkels met minder dan 20 werknemers en alle niet-voedingswinkels met minder dan 49 werknemers. In concreto: de bakker, de zelfstandige supermarkt, maar ook zelfstandige winkels van ketens als JBC en de Gamma.
Dit paritair subcomité is bevoegd voor de ondernemingen als AD-Delhaize, Super GB-Partner met een enkele winkel én 20 of meer werknemers.
De grote levensmiddelenbedrijven met minimum twee winkels en minimum 25 werknemers (Delhaize, Colruyt) ressorteren onder het PC 202 kleinhandel in voedingswaren.
Vanaf 50 werknemers vallen ondernemingen die minder dan drie verschillende handelstakken uitoefenen onder het PC 311. Denk aan Blokker en Superconfex.
Vanaf 50 werknemers vallen ondernemingen die drie handelstakken of meer uitoefenen onder het PC 312. Bijvoorbeeld Carrefour en Hema.

Actiepunten

In de distributie is nog veel vakbondswerk aan de winkel. De belangrijkste actiepunten zijn:
  • Het optrekken van de arbeidsvoorwaarden in de kleine winkels naar het niveau van de grote winkels;
  • Meer vaste contracten in plaats van tijdelijke en kleine contracten;
  • Meer loon door het toekennen van meer uren aan de deeltijdse werknemers (i.c. een contractverhoging);
  • Geen uitbreiding van het zondagswerk;
  • Een verruiming van de kinderopvang op de vroege en late uren van het winkelpersoneel.

Sectorpublicaties

kassa5

Nieuwe cao's verbeteren loon- en arbeidsvoorwaarden in distributiesector!

In de distributiesector werden nieuwe cao's gesloten voor 2017-2018. Benieuwd wat er voor jou inzit? Klik dan snel door naar de cao-pagina van jouw paritair comité!

Sectoractualiteit

e-commerce 2
“Dit sectorkader biedt garanties dat de jobs die hierdoor ontstaan fatsoenlijke banen zijn die goed omkaderd worden. Het nachtwerk beperkt zich bovendien tot werken in het kader van de e-commerce activiteiten van de firma’s”, zegt Chris, die nog beklemtoont dat de invoering ervan geen enkele impact heeft op de huidige winkelopeningstijden. 
Lees meer
e-commerce
De federale regering zei begin deze week dat ze nachtwerk voor e-commerce of internethandel mogelijk wil maken. Op die manier zou een concurrentieel nadeel ten opzichte van het buitenland worden weggewerkt. 
Lees meer

Bedrijfsnieuws

forever 21
Volgens berichten in de kranten zou de winkel van de kledingketen Forever 21 op de Antwerpse Meir worden gesloten om plaats te maken voor een vestiging van Primark. De vakbond LBC-NVK heeft meteen uitleg gevraagd aan de Antwerpse en Europese directie van Forever 21.
Lees meer