Schone kleren

We dragen en kopen allemaal kleren. Waar letten we op als we kleren kopen? Kwaliteit, prijs, of het goed zit, kleur, wasvoorschriften ... maar zelden WAAR het gemaakt is. En nog veel minder in welke omstandigheden kleding gemaakt werd. 
De Schone Kleren Campagne wil deze vraag luidop stellen:
waar en vooral in welke omstandigheden worden onze kleren gemaakt? 
De Schone Kleren Campagne ijvert voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Dit is een wereldwijd probleem dat een internationale aanpak vraagt. 
De Schone Kleren Campagne ontwikkelde een gedragscode. Aan bedrijven wordt gevraagd om deze gedragscode te ondertekenen. Ze garanderen hiermee dat ze alleen kleding verkopen die gemaakt is in correcte omstandigheden: leefbare lonen, het recht op organisatie, geen gedwongen overwerk, geen discriminatie, veilige en gezonde werkomstandigheden, geen dwangarbeid en geen kinderarbeid 
De Campagne begon enkele jaren geleden in Nederland. Nu heeft ze zich uitgebreid naar andere Europese landen: België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland. 
In Vlaanderen hebben eind 1995 zo'n 25 organisaties een Schone Kleren platform gevormd. Het gaat om vakbewegingen waaronder LBC-NVK (distributiesectoren), derdewereldorganisaties, socio-culturele organisaties, jeugdorganisaties en consumentenorganisaties. De Schone Kleren Campagne ijvert voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Niettegenstaande hun welomlijnd actieterrein namelijk de kledingsector, is hun ervaring is zeker interessant en bruikbaar voor andere sectoren. 
Meer lezen en meedoen? 
Surf naar de website van de Schone Kleren Campagne

Contacteer ons