Loontips voor starters

Onderhandelen over je loon. Tips voor starters  

Ben je op zoek naar werk? Of ben je al aan de slag en zou je van werk willen veranderen? Vroeg of laat zal je met je nieuwe werkgever afspraken moeten maken over je arbeidscontract en je loon. Deze praktische tips, die trouwens over meer dan allen je loon gaan, helpen je op weg! 

Bereid je goed voor

De werkgever weet wat hij je wil en kan bieden. Hij kent de salarisstructuur die de onderneming hanteert of het loon dat hij bereid is te betalen. Weet dus wat je waard bent op de arbeidsmarkt.
Informeer naar het startersloon voor jouw functie of afstudeerrichting. Als ACV-lid of via je Enter-lidmaatschap kan je gratis loonadvies vragen bij LBC-NVK. Informeer vooraf via familie, vrienden, kennissen of via de vakbondssecretariaten naar de voorwaarden van het bedrijf of de sector waar je wil gaan werken. 

Praat niet onmiddellijk over een specifiek bedrag, maar speel de vraag terug

 • Wat zijn bij u de gangbare lonen?
 • Werkt u met een barema of met een loonvork? Wordt er verloond op basis van individuele prestaties en/of verworven competenties? Of wordt er gewerkt met vaste loonsverhogingen?
 • Welke extra legale voordelen maken deel uit van het loonpakket?
 • Welke mogelijkheden zijn er qua vorming, opleiding, doorgroei in de onderneming? 
Laat duidelijk blijken dat je op de hoogte bent van de gangbare lonen. Als je toch bedragen noemt, geef dan realistische bedragen, gebaseerd op voorafgaande informatievergaring, waaruit blijkt dat je weet wat anderen verdienen in een zelfde of soortgelijke functie.

Focus niet teveel of niet alleen op extra legale voordelen zoals een bedrijfswagen, gsm of laptop

Maar spreek over het totale loonpakket! Het vast loon (brutomaandsalaris) is het belangrijkste bestanddeel van je loonpakket. Maar dit kan natuurlijk nog aangevuld worden met andere bestanddelen zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen, pc-privéplan, groeps- en/of hospitalisatieverzekering, opleiding, extra vakantiedagen, … Cruciaal is dat het vast loon of zgn. basisloon in overeenstemming is met wat er in de onderneming gangbaar is (interne billijkheid), en ook een rechtvaardig loon is in vergelijking met wat andere bedrijven in de sector of dezelfde regio betalen (externe rechtvaardigheid of marktconformiteit).

Hou een onderhandelingsmarge aan

Tast in het gesprek af of er ruimte is voor individuele onderhandeling of niet. Dus als je gevraagd wordt om een concreet bedrag te noemen, geef dan eerder een realistische loonvork aan, dan één specifiek bedrag. Bvb. als beginnend industrieel ingenieur had ik gedacht aan 2200 tot 2700 € als basisloon, ev. aangevuld met nog een aantal extra legale voordelen.

Wat wil jij?

Spreek niet alleen over cash loon en extra legale voordelen, maar focus in eerste instantie op wie je bent en wat je wil:
 • De inhoud van de job: wat zullen jouw taken en verantwoordelijkheden zijn? Wat wordt er van jou in de (nieuwe) functie verwacht?
 • In welke mate zal je alleen moeten werken? Of kom je terecht in een team met andere collega’s?
 • In welke mate zal je worden opgeleid en begeleid door andere, meer ervaren collega’s en/of je direct leidinggevende?
 • Hoe zit het met de werksfeer, de samenwerking in de afdeling of het team waarin je terecht komt? Zijn dit vooral jonge mensen, oudere collega’s, mannen of vrouwen, …
 • Welke opleidingskansen zijn er voorzien?
 • Wat zijn je doorgroei- of promotiekansen in de onderneming?
 • Hoe zit het met de ruimere arbeidsvoorwaarden zoals glijdende werktijden, verlofregeling en vakantiedagen, mogelijkheden om thuis te werken, prestaties ’s avonds of tijdens het weekend, … 
Vraag dus ook zeker naar de werkomstandigheden in de onderneming, het arbeidsreglement, de regels en procedures rond vorming en opleiding, de policy rond bedrijfswagens, gsm-gebruik, pc-privégebruik, … Dit getuigt van interesse in de onderneming. Neem de tijd om deze aandachtig door te lezen. Ze kunnen je veel vertellen over de cultuur en gebruiken in de onderneming.

Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt als je gaat werken

 • Welke functie/functie-inhoud boeit jou? Wat zou je graag willen doen? Wil je vooral met mensen werken of eerder inhoudelijk bezig zijn met concrete dossiers en/of studieopdrachten?
 • Ben je bereid om je regelmatig te verplaatsen naar een andere locatie in binnen- of buitenland? Zou je willen telewerken? Of wil je liever kort bij huis werken en op een vaste werkplek?
 • Ben je iemand die graag duidelijk afgelijnde taken heeft of liever over veel autonomie in de job beschikt?
 • Kies je eerder voor een klein familiaal bedrijf waar takenpakketten misschien wat minder strikt afgebakend zijn en je dichter bij de verschillende collega’s staat? Of kies je eerder voor een groot internationaal bedrijf met duidelijk gestructureerde jobs, meer doorgroei- en promotiekansen, werkopdrachten en/of projecten in het buitenland, …?
 • Hoe sta je tegenover flexibiliteit, overuren, avond- en weekendprestaties, onregelmatige werkuren, … 
Dus zet eerst eens voor jezelf op een rijtje: wie ben ik en wat wil ik? Ben je er nog niet uit? LBC-NVK organiseert regelmatig in samenwerking met het centrum voor loopbaanontwikkeling workshops o.a. rond joboriëntatie op de site. Ook hiervoor kan je bij ons terecht!

Blijf alert, vriendelijk en wees creatief

Blijf je zenuwen de baas en luister naar wat de werkgever je vertelt. 
Maak ev. een aantal aantekeningen. Laat je niet op de kast jagen door uitspraken die je misschien niet of minder goed bevallen! En let ook op je niet-verbale communicatie. Je houding en lichaamstaal zeggen soms meer dan je denkt! Blijf vriendelijk en hoffelijk ook als de werkgever misschien minder fraaie onderhandelingstechnieken toepast. Je moet misschien in de toekomst toch nog met diezelfde werkgever aan tafel gaan zitten of komt mekaar in een ander bedrijf of andere omgeving opnieuw tegen.
Ga niet overhaast te werk. 
Je hoeft niet onmiddellijk je ja-woord te geven over een bepaald voorstel rond loon- en arbeidsvoorwaarden. Neem de tijd om alles nog eens rustig na te lezen of om over het concrete voorstel na te denken. Vraag wat bedenktijd, maar ook niet te lang. Of maak een nieuwe afspraak om het voorlopige voorstel verder te bespreken.
Leg de gemaakte afspraken schriftelijk vast. 
Zo heb je een goede basis voor eventuele latere gesprekken. Partijen zijn immers soms vergeetachtig, of luisteren selectief. Maar als afspraken vastliggen op papier, dan kan je daar later naar teruggrijpen indien het nodig moest zijn, en hebben jullie een gemeenschappelijke basis waar beide partijen het over eens zijn/waren. Maar de gemaakte afspraken hoeven geen eeuwigheidswaarde te hebben. Niets belet dat je – eens je een tijdje aan de slag bent in de onderneming – opnieuw met je werkgever gaat praten om bepaalde arbeidsvoorwaarden aan te passen en te verbeteren. 
In heel wat bedrijven worden loon- en arbeidsvoorwaarden collectief via het sociaal overleg geregeld en zijn daardoor van toepassing op alle werknemers. Spreek zeker je vakbondscollega’s in je onderneming aan om jouw voorstellen en bekommernissen met hen te delen.
Veel succes met je nieuwe baan! 

Contacteer ons