LBC-NVK
16.09.2014
Goedenacht
Banner
Home | Sitemap |EN
Terug | Contact
Help | Registreren
 
 
LBC-NVK †>† Actualiteit †>† LBC-NVK persberichten †>† 2011 †>† BNP Paribas 20122011
Printen | Delen
 
 

Nieuwe CAO loon- en arbeidsvoorwaarden bij BNP Paribas Fortis Bank BelgiŽ

LBC-NVK gaat voluit voor werkgelegenheid

 

Geld_tweepaarhanden_bank

Na maanden van onderhandelingen werd een nieuwe CAO getekend tussen de directie van BNP Paribas Fortis en de bediendevakbonden LBC-NVK en BBTK-SETCa.

Deze Cao-onderhandelingen werden opgestart naar aanleiding van een door de directie voorgesteld besparingsplan met impact op de globale personeelskost.

LBC-NVK heeft deze besprekingen slechts aangevat onder uitdrukkelijke voorwaarde van de verlenging en verbetering van de lopende CAO werkzekerheid.

 

Het nieuwe loonakkoord voorziet in een verlenging van de werkzekerheidgaranties tot eind 2016

Inderdaad, in deze tijden van zeer moeilijke economische omstandigheden - in het bijzonder in de financiŽle sector - wordt in dit nieuw loonakkoord werkzekerheid bedongen voor de meer dan 18.000 werknemers van BNP Paribas Fortis in BelgiŽ. Bovendien engageert de directie zich ook om tijdens de looptijd van deze nieuwe CAO geen grote outsourcing binnen of buiten de groep te voorzien. Dit betekent een duidelijke bevestiging van de verankering van de bankactiviteiten van de BNP Paribas Groep in BelgiŽ. Toch een niet onbelangrijk signaal voor de financiŽle sector in zijn geheel.

Daling brutoloonkost met 3%

De loonsvoorwaarden worden anders bepaald, waardoor de brutoloonkost op jaarbasis met 3% daalt. Bovendien wordt de variabele verloning minder afhankelijk gemaakt van de winst en blijven de sectorafspraken rond indextoepassing uitdrukkelijk behouden. Aanvullend wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de laatste sector-CAO (paritair comitť Banken) inzake werkgelegenheid, vorming en loonbeleid geeft om de jaarlijkse gratificatie (13de maand) anders in te vullen. Hierdoor krijgen de individuele werknemers de kans om in te tekenen op een zogenaamd cafetariaplan. Het personeel krijgt de keuze tussen een Green Mobility Package (milieuvriendelijke leasingwagen of alternatief) en/of een bijkomend pensioenplan.

Het nieuwe loonakkoord binnen BNP Paribas Fortis verenigt verschillende belangen. Voor ons als vakbond stonden maximale werkzekerheid en een bij CAO geregelde salarispolitiek voorop. De directie wou een besparingsplan realiseren. Het werd een cocktail van alle ingrediŽnten.

Maximaal de werkgelegenheid dienen binnen een duurzaam tewerkstellingsperspectief is de beste garantie die we als LBC-NVK kunnen realiseren, zeker in het licht van uitzonderlijk moeilijke economische omstandigheden waarin we vertoeven.


Herman Vanderhaegen                                               Stefaan Decock                                 
LBC-NVK Nationaal Verantwoordelijk BNPP Fortis          LBC-NVK Nationaal Secretaris FinanciŽle sector

______________________________________________________________________________________________

Home  |  Actualiteit †|† Ledenvoordelen †|† Wie zijn wij †|† Publicaties en documentatie †|† Sectoren †|† Sociale wetgeving †|† Van A tot Z  |  Contact
Disclaimer

 

 
 
 
 
Meer lezen?

Terug naar overzicht LBC-NVK-persberichten

Of raadpleeg het overzicht van LBC-NVK-publicaties